Συνάντηση Μακρόν-μπιν Σαλμάν με την ενέργεια στο επίκεντρο

Συνάντηση Μακρόν-μπιν Σαλμάν με την ενέργεια στο επίκεντρο
epa10096388 French President Emmanuel Macron poses with Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman ahead of a working dinner at the Elysee Palace in Paris, France, 28 July 2022. EPA/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αποσπάσει δέσμευση από το Ριάντ για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε την Πέμπτη τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Δύση για να προσεγγίσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς οι συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν έχουν βαλτώσει.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν τη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη χρήση των εξαγωγών ενέργειας από τη Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Δύσης. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αποσπάσει δέσμευση από το Ριάντ για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν «επιβεβαίωσαν την κοινή μας βούληση για ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας σε όλους τους τομείς, για τη συνέχιση του συντονισμού επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε διαμαρτυρίες, ωστόσο, από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ηταν η πρώτη του επίσκεψη στην Γαλλία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από απόσπασμα Σαουδαράβων πρακτόρων στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Αναφορικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, χθες Πέμπτη κατατέθηκε μήνυση στο Παρίσι κατά του πρίγκιπα διαδόχου για συνέργεια σε βασανιστήρια και εξαφάνιση, από πλευράς της ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN), την οποία είχε ιδρύσει ο δολοφονημένος δημοσιογράφος, και της ελβετικής Trial International.

Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την υποδοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εντολέας της δολοφονίας Κασόγκι ήταν ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος αποποιείται την ευθύνη.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επαινείται για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στη χώρα του, αλλά καταγγέλλεται για καταστολή εναντίον αντιφρονούντων, ακόμη και μέσα στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ.