Συνάντηση Μανιάτη με αντιπροσωπεία αζέρικης Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συνάντηση Μανιάτη με αντιπροσωπεία αζέρικης Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Η εξαγορά του ΕΣΦΑ και ο αγωγός ΤΑΡ στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και η εξαγορά του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από την αζέρικη κρατική εταιρία SOCAR, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αζέρικης Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδας, Hadi Rajabli.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι σχέσεις φιλίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν δίνουν τη δυνατότητα για μια πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και θέματα. Για την επένδυση της SOCAR στην Ελλάδα, επισημάνθηκε ειδικότερα ότι δείχνει την αμοιβαία πολιτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε ακόμη: To Μήλον της Έριδος του Ενεργειακού Ανταγωνισμού

Τονίστηκε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συνήψε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν καθώς και ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται συστηματικά προκειμένου να καταστεί η χώρα δίοδος εξαγωγής αζέρικου φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας, επιτρέποντας τη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου, που μπορεί να ενισχύσει τόσο τη γεωστρατηγική θέση της Νοτιανατολικής Μεσογείου, όσο και την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Επίσης, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Κώστας Μαθιουδάκης, ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Rahman Mustafa Yev, και ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν και βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας