Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με χαμηλές προσδοκίες και μικρό καλάθι

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με χαμηλές προσδοκίες και μικρό καλάθι
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει στο περιθώριο σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μικρό καλάθι κρατούν Ελλάδα και Τουρκία ενόψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως πριν την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Στόχος της Άγκυρας να δείξει στην πλευρά Μπάιντεν ότι καλώς προχωρούν ο συνομιλίες με την Ελλάδα. Χωρίς βέβαια να έχει επιλυθεί κάτι, είτε να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος ή σύγκληση έστω και σε ορισμένα θέματα. Στον τουρκικό τύπο η συνάντηση περνάει στο περιθώριο ως μια από τις πολλές επαφές που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κλειδί για τις εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά και πρωτίστως στην τουρκική οικονομία όπως άλλωστε τονίζουν οικονομολόγοι στην Άγκυρα, θα είναι το κλίμα στην συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει τα δικά της μηνύματα ζητώντας την απομάκρυνση των S-400 από τουρκικό έδαφος. Φημολογίες αναφέρουν την κατάληξη του αμυντικού πυραυλικού συστήματος ακόμη και στο Αζερμπαϊτζάν ή την βάση Ιντζιρλίκ. Πάντως τις τελευταίες μέρες δεν ακούγονται από τους αξιωματούχους ούτε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας κουβέντες για ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Κερασάκι στην τούρτα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Μάλιστα ο Χουλοσί Ακάρ από την Ιταλία δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια λογική και αποδεκτή λύση. Η Άγκυρα θα προτάξει την προσφορά της στο ΝΑΤΟ, Αφγανιστάν, Λιβύη Συρία. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι S-400 και τα F35. Αυτό που ταλανίζει τις σχέσεις των δυο χωρών είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους του ΥΡG. Οι συγκρουόμενες θέσεις των δύο χωρών για το βόρειο Ιράκ έχουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Κερασάκι στην τούρτα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει να βρεθεί ένας τρόπος συμπόρευσης με την διοίκηση Μπάιντεν ακόμη και μην λυθούν όλα τα θέματα.