Συνάντηση Μητσοτάκη – Κάμαλα Χάρις το απόγευμα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κάμαλα Χάρις το απόγευμα
epa09256336 US Vice President Kamala Harris offers a press conference, in Mexico City, Mexico, 08 June 2021. Harris described her trip to Mexico and Guatemala on Tuesday as a 'success' because she achieved 'specific agreements' for development and migration. EPA/Jose Mendez Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, θα συναντηθεί στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κ. Χάρις διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, και είναι γνωστή η στενή της σχέση με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Στο Κογκρέσο η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη για νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο απολαμβάνουν διακομματικής υποστήριξης. Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1. Είναι σαφές πως κατά την αποψινή συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά τη συνάντησή του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ.