Συνάντηση Ντράγκι-Ματαρέλα για προϋπολογισμό και αγορά

Συνάντηση Ντράγκι-Ματαρέλα για προϋπολογισμό και αγορά

Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αρνητική αντίδραση της αγοράς στο νέο προϋπολογισμό της χώρας.

Συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Παρασκευής από δύο ιταλικές εφημερίδες.

Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αρνητική αντίδραση της αγοράς στο νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ιταλία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους και κουρέματος καταθέσεων, εάν δεν κάνει πίσω στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

«Υποτιμούν το μέγεθος, την απόλυτη τρέλα της απόκλισης. Και οι προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη είναι αστείες. Η ανάπτυξη, ειδικά με την κυβέρνηση αυτή, δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί» ανέφερε ένας αξιωματούχος.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί μέσω του ESM. Και δεν είναι μόνο τεχνικά ζητήματα για το μέγεθος του ESM, αλλά πρώτα από όλα πολιτικά: οι πολίτες, ειδικά των βόρειων χωρών, αλλά και άλλοι, δεν θέλουν καν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιηθεί ο ESM για την Ιταλία», υποστήριξε άλλος αξιωματούχος.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θέλει να τριπλασιάσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4% και να το κρατήσει στο επίπεδο αυτό ως το 2021.