Συνάντηση Ομπάμα με τον ηγέτη των… «αντιαμερικανών»

Συνάντηση Ομπάμα με τον ηγέτη των… «αντιαμερικανών»

Οι Έλληνες είναι ο μόνος λαός στην Ευρώπη που εν έτει 2013 έχει αρνητική εικόνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι Ρώσοι βλέπουν σήμερα τους Αμερικάνους περισσότερο συμμάχους από ότι οι Έλληνες; Ή ότι οι συμπατριώτες μας θεωρούν την Κίνα πιο συμμαχική μας χώρα απ’ ότι τις ΗΠΑ; Ή τέλος, ότι το 36% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Αμερικής δεν σέβεται τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών της;

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου PEW που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, κάτι που σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε να είχε καθυστερήσει, ειδικά όταν στις ομιλίες τους σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη κάνει λόγο για φιλικές και συμμαχικές σχέσεις των δύο κρατών ή για τα δημοκρατικά ιδεώδη που ενώνουν τον δυτικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη του ΡEW σε 39 χώρες σε όλο τον πλανήτη και αφορούσε κυρίως την εικόνα που έχουν οι λαοί του πλανήτη για Αμερική και Κίνα, προέκυψε ότι μόνο το 39% των Ελλήνων έχει θετική εικόνα για τις ΗΠΑ, την ώρα που το 76% των Ιταλών και το 62% των Ισπανών βλέπουν με καλό μάτι την Αμερική.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη -από αυτές που πήραν μέρος στην έρευνα- όπου η δημοτικότητα των ΗΠΑ βρίσκεται κάτω του 50%, καθώς ακόμη και οι Ρώσοι βλέπουν θετικά τον ψυχροπολεμικό εχθρό τους σε ποσοστό 51%.

Παγκοσμίως οι μόνες χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ λαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας από ότι στην Ελλάδα, είναι αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν βιώσει -ή οι λαοί τους θεωρούν ότι έχουν βιώσει- τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα, μόνο το 11% των Πακιστανών έχουν θετική εικόνα για την Αμερική, το 14% των Ιορδανών, 16% των Παλαιστινιών και των Αιγυπτίων, και το 21% των Τούρκων.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν με καλύτερο μάτι την Κίνα από ότι τις ΗΠΑ. Μαζί με τη Ρωσία είμαστε οι μόνες χώρες στην Ευρώπη όπου οι Κινέζοι είναι πιο δημοφιλείς από τους Αμερικάνους, με το ποσοστό να φτάνει στη χώρα μας στο 59%, είκοσι ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ότι στις ΗΠΑ. Εκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι οι Έλληνες θεωρούν συμμάχους μας τους Κινέζους σε ποσοστό 36% και δίνουν ένα ποσοστό 30% στους Αμερικάνους, την ώρα που ακόμη και οι Ρώσοι θεωρούν την Αμερική συμμαχική τους χώρα σε ποσοστό 31%.

Όπως και να έχει οι Έλληνες αποδείχτηκαν προφητικοί πολύ πριν σκάσει σαν βόμβα η είδηση παρακολούθησης των πολιτών των ΗΠΑ από FBI και NSA (σ.σ. η πληροφορία δημοσιεύτηκε αρχές Ιουνίου ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 4-27 Μαρτίου 2013 σε δείγμα 1.000 πολιτών). Συγκεκριμένα, οι Έλληνες δήλωναν τότε σε ποσοστό 36% ότι οι ΗΠΑ δεν σέβονται τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη σε αρνητική εικόνα στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο (44% σε Αίγυπτο και Ιορδανία).

Το μόνο θετικό στοιχείο από την έρευνα που μπορεί να επικαλεστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στον Μπάρακ Ομπάμα είναι οτι η δημοτικότητα του τελευταίου αυξήθηκε στην Ελλάδα από 30% το 2012 σε 35% το 2013, όταν στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μειώνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο, παραμένοντας όμως και πάλι θετική (πάνω από 50%) σε 28 από τις 38 χώρες.

Διαβάστε ολόκληρη της έρευνα του Pew Research Center