Συνάντηση Task Force με εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Συνάντηση Task Force με εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την τόνωση της αγοράς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜμΕ έκαναν τα μέλη της Ομάδας Δράσης.

Συνάντηση με στελέχη της Ομάδας Δράσης (Task Force for Greece – TFGR) είχαν οι εκπρόσωποι των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, και ΣΕΤΕ), κατά την οποία συζητήθηκε η δημιουργία ενός «πολιτικού κειμένου» με έμφαση στις βραχυχρόνιες προτάσεις που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν άμεσα στην αγορά («quick wins») και προτάσεις με περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα για τους μικρομεσαίους στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ανέφερε πως τα μέλη της Task Force παρουσίασαν την πρώτη Αναφορά της Ομάδας, η οποία ήταν στην ουσία σύνθεση των επιμέρους θέσεων των φορέων των ΜΜΕ, και πρότειναν την ιεράρχηση των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων.

Στη συνάντηση τέθηκαν για μία ακόμα φορά θέματα και προτάσεις για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ως παράδειγμα αναφέρθηκε η σημασία των υπηρεσίων συμβουλευτικής, σχετικά με το τι χρειάζεται μια επιχείρηση για να ξεκινήσει τη λειτουργία της, ποιες οι ανάγκες της και πως οι φορείς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Διαβάστε ακόμη: Ριζικές αλλαγές προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Η Ομάδα Δράσης πρότεινε οι εργασίες της ομάδας να εστιάσουν στα εξής θέματα:

1. Τμήμα των φορολογικών προβλημάτων όπως έχουν ήδη τεθεί (κώδικας, ενιαίος φόρος κλπ.)
2. Αδειοδοτήσεις
3. Τειρεσίας και Πτωχευτικό Δίκαιο
4. Παρεμπόριο
5. Ηλεκτρονικές πληρωμές
6. Συνέργειες επιχειρήσεων και Δικτύωση (Clustering)
7. Καινοτομία σε συνεργασία με πανεπιστήμια
8. Δεξιότητες των εργαζομένων.

Η ΕΣΕΕ στη συνάντηση εθέσε στην ατζέντα ως 9ο θέμα και τα προβλήματα που προκύπτουν από το ασφαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Τέλος, στην παρατήρηση πως λείπει ο σχεδιασμός για την παραγωγή των ΜΜΕ, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ΕΣΕΕ παρέδωσε τις αρχικές προτάσεις της και δεσμεύτηκε να στείλει στην TFGR τη δομή των συμβουλευτικών της υπηρεσιών, για καλύτερη επεξεργασία και εμπλουτισμού του τελικού Report στις 16 Δεκεμβρίου.

ΕΣΕΕ: Δυσκολότερη γίνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Ειδικότερα, πέρα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, η ΕΣΕΕ εκτιμά πως η αναχρηματοδότηση των ήδη χορηγηθέντων δανειών προς τις ΜμΕ δεν θα είναι εφικτή, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα τίθενται εκτός των ευεργετικών διατάξεων για τις προβληματικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτός ο χαρακτηρισμός γίνεται πολύ πιο περιοριστικός. Πέραν αυτών, οι εκταμιεύσεις των πόρων θα γίνονται τμηματικά, τη στιγμή που η χρηματοδότηση του κεφαλάιου κίνησης -την επόμενη ποργραμματική περίοδο- δεν θα είναι τόσο ευέλικτη όσο σήμερα.

Όπως σχολιάζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ, «αντί ο νέος χάρτης να επιλύει τα υφιστάμενα εμπόδια και να διευκολύνει τη πρόσβαση των μικρομεσαίων στη ρευστότητα, στην ουσία δυσχεραίνει την ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, καθώς προβλέπει λιγότερα grands και επενδυτικά projects ενώ αντίθετα προωθεί τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε οι κρατικές ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και περισσότερο στοχευμένες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Συμέλλα Παντζαρτζή

Διαβάστε ακόμη: ΕΣΕΕ: «Πραγματικά αποκαρδιωτική» η εικόνα του ελληνικού εμπορίου