Συνάντηση με τον Τραμπ προτείνει η κυβέρνηση Μαδούρο προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα

Συνάντηση με τον Τραμπ προτείνει η κυβέρνηση Μαδούρο προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα
epa07351528 Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during an event at Bolivar Square, in Caracas, Venezuela, 07 February 2019. Maduro thanked today the marchers that called to sign a letter to the United States rejecting any US interference in Venezuela. Others are not identified. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα της χώρας όπου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν επιτρέπουν ακόμη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα συνέβαλε στο να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρέασα σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Democracy Now, που μεταδίδεται διαδικτυακά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στην Βόρεια Αμερική.

«Η συνάντηση του Τραμπ με τον Μαδούρο θα έδινε λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, επειδή ο Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και ο Τραμπ ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αρεάσα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Ταυτόχρονα είπε ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι «ελάχιστα πιθανός», επειδή ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή «στην αντιπολίτευση) να μη συνδιαλέγεται με εκπροσώπους του Μαδούρο».

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας καμιά πενηνταριά χώρες, ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προς εσάς πρόεδρε Γκουαϊδό, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε 100% στο πλευρό σας» δήλωσε ο Πενς στον Γκουαϊδό, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μπογοτά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας της Λίμας, με επίκεντρο νέα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον Νικολάς Μαδούρο. «Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο Πενς, ενώπιον της Ομάδας της Λίμας, που συγκλήθηκε στη Μπογοτά για να συζητήσει πώς θα διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, παρουσία του Χουάν Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, ζήτησε από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο να επιδείξουν αποφασιστική στάση απέναντι στον Μαδούρο. «Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, διότι εκείνοι που σήμερα σφετερίζονται την εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της ηπείρου (…). Το να είστε ανεκτικοί με τον σφετερισμό της εξουσίας θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αμερική» υπογράμμισε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οικοδεσπότης της Συνόδου, που έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη «δικτατορία» στη Βενεζουέλα, ζήτησε να υπάρξει «μια σθεναρότερη και αποτελεσματικότερη περικύκλωση» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

«Αυτή η σύνοδος πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου να υπάρξει μια περικύκλωση ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, που θα συμβάλει στο να οικοδομήσουμε σύντομα αυτή τη μετάβαση, που επιζητά ο λαός της Βενεζουέλας».

Νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων κυβερνητών πολιτειών της Βενεζουέλας, που πρόσκεινται στον «πρώην πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Οι κυβερνήτες κατηγορούνται ότι «εμπλέκονται σε μια ενδημική διαφθορά και ότι εμποδίζουν τη διανομή πρωτογενούς ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός που εντείνει την ανθρωπιστική κρίση, την οποία προκαλεί το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν επανέλαβε «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέταξε στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις τα ονόματα τεσσάρων κυβερνητών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΗΠΑ θα «παγώσουν». Βάσει των κυρώσεων, απαγορεύεται επίσης σε κάθε Αμερικανό υπήκοο να συνεργαστεί μαζί τους. Μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών προσώπων βρίσκεται ο Ομάρ Πριέτο Φερνάντες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ζούλια, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει από την έλλειψη πρόσβασης σε απαραίτητα προϊόντα, ο Πριέτο απείλησε την 12η Φεβρουαρίου με επισκέψεις» από τις αρχές «στα σπίτια των μελών της αντιπολίτευσης, που βοηθούν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, κυρώσεις επιβάλλονται σε βάρος του Ραμόν Καρισάλες, του κυβερνήτης της πολιτείας Απουρέ (δυτικά), το Χόρχε Γκαρθία Καρνέιρο, του κυβερνήτη της πολιτείας Βάργκας από το 2008 και του Ραφαέλ Λακάβα, της πολιτείας Καραμπόμπο.

Βενεζουέλα: Τέσσερις νεκροί, 58 τραυματίες και 9 αγνοούμενοι στις συγκρούσεις στα σύνορα

Εν τω μεταξύ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και άλλοι 58 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες σε όλη τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη των ενόπλων δυνάμεων που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, οι τέσσερις νεκροί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, ήταν αυτόχθονες Πεμόν, μέλη δηλαδή μιας φυλής ιθαγενών που ζουν στην πολιτεία Μπολίβαρ.

“Άλλοι εννέα άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή των συνόρων” της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα”, είπε ο διευθυντής της Foro Penal, Αλφρέδο Ρομέρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Πρόκειται για μια σοβαρή επίθεση εναντίον των αυτοχθόνων, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Γκονσάλο Ιμιόμπ, άλλος εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημειώνοντας ότι οι ιθαγενείς έχουν στοχοποιηθεί επειδή τάσσονται υπέρ της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Το Σαββατοκύριακο, στις κοινότητες Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν (κοντά στη Βραζιλία), Ουρένια και Σαν Αντόνιο δελ Τάτσιρα (στα σύνορα με την Κολομβία) σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βάλει στη χώρα τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που αρνείται να δεχτεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το Foro Penal επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από σφαίρες είναι υψηλός. “Κάποιοι δέχτηκαν τέσσερις, πέντε πυροβολισμούς (…) Συνολικά έχουμε 58 τραυματίες”, είπε ο Ρομέρο. Στο νοσοκομείο Μπόα Βίστα της Βραζιλίας, όπου μεταφέρθηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες, νοσηλεύονται 20 άνθρωποι και οι 19 από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες.

“Η κατάσταση στη Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν είναι πολύ σοβαρή, με νυχτερινές επιδρομές και πυροβολισμούς, όπως χθες το βράδυ (Κυριακή). Η Ουρένια είναι πρακτικά υπό πολιορκία. Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες για δράση ένοπλων παραστρατιωτικών στη Σάντα Ελένα αλλά και στην Ουρένια”, κατέληξε ο Ρομέρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP