Συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Για πρώτη φορά μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα ταξιδέψουν και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αλεξία Τασούλη

Στις 17 Οκτωβρίου θα μεταβεί ο Αλεξης Τσίπρας στο Λευκό Οίκο προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ένα ταξίδι που επιβεβαιώνει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση, η οποία προετοιμαζόταν με μεγάλη προσοχή, οριστικοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού και όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας σε με περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν τη χώρα μας σημαντικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα.

Το προσφυγικό είναι ένα ανοιχτό θέμα και απασχολεί του Αμερικανούς, καθώς συνδέεται και με θέματα ασφαλείας, επομένως η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρας θα στείλει μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών εκτός από την οικονομία αναμένεται να απασχολήσουν και θέματα αμυντικής συνεργασίας, όπως η αεροναυτική βάση της Σούδας, η συμφωνία της οποίας αναβαθμίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες για ένα χρόνο.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς είναι σε εξέλιξη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 και την αγορά των F-35.

Στο σχεδιασμό υπάρχει να μεταβούν για πρώτη φορά στο επίσημο ταξίδι με τον Έλληνα πρωθυπουργό και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν και επαφές με Αμερικανούς επενδυτές.

Πηγή: news247.gr