Συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα

Συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα

H τρόικα επιμένει για τρίτο πακέτο αλλά η Ελλάδα το αποκλείει - Παρασκήνιο πιέσεων προς τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup. 

Πίεση ασκήθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέο πακέτο ενίσχυσης. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι ο ρυθμός των οικονομικών διορθώσεων έχει επιβραδυνθεί, αλλά σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, η ελληνική πλευρά απέρριψε τις εκκλήσεις.

«Η Ελλάδα έχει αποκλείσει την περαιτέρω βοήθεια – η οποία θα συνοδεύεται από μία νέα δέσμη όρων – μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», ανάφερε Έλληνας αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όμως της τρόικας η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας έτσι κι αλλιώς, δηλώνει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να βασιστεί στην υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης και έτσι θα χρειαστεί επιπλέον έκτακτη βοήθεια.

Το διακύβευμα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτό είναι η βασική ανταμοιβή που έχουν οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν στην Ελλάδα εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση το ενδεχόμενο ελάφρυνσης απομακρύνεται, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εδώ βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους βασίζεται σε απόφαση των εταίρων μας το 2012, ότι αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, όπως και έγινε, θα εξεταστεί η μείωση του χρέους της. Η εκ νέου σύνδεση μιας πιθανής λύσης με νέες υποχρεώσεις, πακέτα και μέτρα είναι στην ουσία αθέτηση της απόφασης εκείνης.

Η τρόικα θέλει η Ελλάδα θα εστιάσει στις οικονομικές αναμορφώσεις και όχι να βασιστεί στην εύθραυστη και ισχνή διασύνδεση της χώρας με τις αγορές, αναφέρει στο Bloomberg, ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 12 δισ. ευρώ το 2015, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κεφάλαια που θα αντληθούν σε πιθανές εκδόσεις ομολόγων.

Προκειμένου να αποφύγει ακόμη ένα πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, στοχεύει να χρησιμοποιήσει να την νέο-επανακτηθείσα πρόσβασή της στις αγορές. Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει 3ετές ομόλογο για την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Καθώς οι αξιωματούχοι συζητούν για τις μελλοντικές ανάγκες της Ελλάδας, η τρόικα δίνει με το σταγονόμετρο τις δόσεις από το πακέτο βοήθειας που έχει ήδη συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι χθες δόθηκε και τυπικά το «πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όμως όσο η Ελλάδα πλησιάζει στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, η δυνατότητα της τρόικας να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων, περιορίζεται, αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος…

Διαβάστε ακόμη: 

Εγκρίθηκε η εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ

FT: Ενδείξεις ανάκαμψης μετά από χρόνια πόνου για την Ελλάδα