Συνέχεια των επαφών του Ρώσου υπ.Εξ. με στελέχη της κυβέρνησης

Συνέχεια των επαφών του Ρώσου υπ.Εξ. με στελέχη της κυβέρνησης

Κοινή παρουσία Λαβρόφ, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, Παναγιωτόπουλου και του Ρώσου επιχειρηματία Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Με τη συμμετοχή τους στο ίδιο πάνελ της ημερίδας «Ι. Καποδίστριας και σύγχρονες ελληνορωσικές σχέσεις», οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας Ευ. Βενιζέλος και Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, το «ισχυρό χαρτί» της ρωσικής επιχειρηματικότητας Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος, έστειλαν το μήνυμα για προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων σε νέους τομείς συνεργασίας, με φόντο τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η παρουσία εδώ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποδεικνύει το βάθος των ιστορικών μας δεσμών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Διαβάστε ακόμη: Λαβρόφ: «Ελλάδα και Ρωσία σταθεροί φίλοι»

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον Β. Γιακούνιν, πρόεδρο δύο ρωσικών οργανισμών -του Κέντρου Εθνικής Δόξας και του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέου του Πρωτόκλητου- για τη συνδιοργάνωση των τιμητικών εκδηλώσεων μαζί με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών Ι. Καποδίστριας (ο κ. Γιακούνιν είναι επίσης πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα).

«Ο Καποδίστριας συμβολίζει μια επίμονη αλλά και συχνά ματαιωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλάδα ένα οργανωμένο σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό ήταν πάντα μόνιμος στόχος αλλά και πηγή αντιδικίας στο εσωτερικό -για το αν πρέπει και μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γιακούνιν έδωσε έμφαση στις πνευματικές σχέσεις των δύο λαών που τους συνδέει η ίδια θρησκευτική κοσμοθεωρία και αναφέρθηκε στη δράση του Διεθνούς Κονωνικού Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» του οποίου είναι ιδρυτής -συνέρχεται κάθε χρόνο στη Ρόδο- λέγοντας ότι προωθούμε την επίλυση των σύγχρονων θεμάτων μέσα από το διάλογο και όχι μέσα από τη σύγκρουση.

Διαβάστε ακόμη: Αναθέρμανση ελληνορωσικών σχέσεων και στο βάθος ΤΡΑΙΝΟΣΕ 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη διπλωματική αξία του Καποδίστρια, ο οποίος συγκρίνεται με τα μεγέθη του Μέτερνιχ και του Ταλεϋράνδου, για τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815..

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, υπογράμμισε την παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής και Ρωσικής Εκκλησίας στην εκδήλωση. Για τον Καποδίστρια είπε ότι υπήρξε «το φιλελεύθερο αντίβαρο στην πολιτική του Μέτερνιχ», ενώ αναφερόμενος στους ελληνορωσικούς δεσμούς μίλησε για τη «συγγένεια της ελληνικής και της ρωσικής ψυχής», που είναι παρούσα στη λογοτεχνία, στην κοινή πίστη, στην καθημερινή σχέση των δύο λαών.