Συνεχής συντονισμός από την Πολιτική Προστασία για τον μεσογειακό κυκλώνα – Δείτε live την πορεία του

Συνεχής συντονισμός από την Πολιτική Προστασία για τον μεσογειακό κυκλώνα – Δείτε live την πορεία του
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μιλά κατά την διάρκεια ενημέρωση για τον Covid 19 , Τρίτη 21 Ιουλίου 2020. Ξεκίνησε ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη η οποία θα γίνεται κάθε Τρίτη, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με τους περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στον συνεχή συντονισμό και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΓΠΠ συζητήθηκαν εκτενώς θέματα προετοιμασίας για την κακοκαιρία που έρχεται, σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, ο υφυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επικοινωνούν άμεσα με την Πολιτική Προστασία για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής.

Οι συσκέψεις και επαφές θα γίνονται τακτικά, κάθε έξι ώρες ή και ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας με εντολή Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του ΓΓ Βασίλη Παπαγεωργίου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Όπως επισημαίνεται από την ΓΓΠΠ η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ν. Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας” περιοχές σε Δ. Ελλάδα-Πελοπόννησο που θα πλήξει ο “Ιανός”

Σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας” έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι “κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.


Τελικά ο «Ιανός» ενισχύεται και αποκτά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα, σύμφωνα με το meteo

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Σε επιφυλακή ενόψει «Ιανού» οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από σήμερα οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο. Ο «Ιανός» αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει αύριο Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Από ό,τι δείχνουν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση τις επόμενες ώρες. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών.

Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής, με καλοσυντηρημένο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, προκειμένου να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τους δήμους-μέλη του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας, αλλά και της αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε».