Συνεχίζεται η αύξηση αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ

Συνεχίζεται η αύξηση αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ

Η εκροή μεταναστών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται διαρκώς.

Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν ετήσια αύξηση 19% τους πρώτους 5 μήνες του 2014, κατέδειξαν στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, τη στιγμή που οι επίδοξοι μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν κατά χιλιάδες με πλεούμενα στις ιταλικές ακτές.

Το στοιχείο αυτό ακολουθεί την αύξηση 30% στις αιτήσεις χορήγησης ασύλου από το 2012 έως το 2013 που είχε καταγράψει η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat νωρίτερα φέτος.

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί «καμία έκπληξη» σε όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, τη Συρία ή το Ιράκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO), Ρόμπερτ Βίσερ.

Το ΕASO εξήγησε ότι όλο και περισσότεροι Σύροι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, αλλά η υπηρεσία που εδρεύει στη Μάλτα υπογραμμίζει επίσης «μια σημαντική αύξηση» στις αιτήσεις από πολίτες από την Ερυθραία, όπως επίσης και μια σημαντική μείωση στις αιτήσεις που καταθέτουν πολίτες από τη Ρωσία.

Ενώ δημοσίευσε στατιστικά του στοιχεία την ημέρα που οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περισυνέλεξαν 2.600 και πλέον επίδοξους μετανάστες στη Μεσόγειο σε διάστημα 72 ωρών, το Ευρωπαϊκό Γραφείο τονίζει ότι οι πολίτες από την Ερυθραία συνήθως εισέρχονται στην ΕΕ στο έδαφος της Ιταλίας αλλά προσπαθούν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η EASO, που επίσης συλλέγει αριθμητικά δεδομένα από τη Νορβηγία και την Ελβετία, κατέγραψε μια δεκαπλάσια αύξηση αιτήσεων χορήγησης ασύλου από Ουκρανούς πολίτες, από έναν μέσο όρο 100 ανά μήνα τα τελευταία 20 χρόνια σε 1000 και πλέον ανά μήνα από το Μάρτιο.

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι λίγοι περισσότεροι από το 1/3 των αιτούντων χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 34,4%, κατάφεραν να λάβουν μιας μορφής διεθνή προστασία. Προσέθεσε ότι 352.000 και πλέον αιτήσεις εκκρεμούσαν ακόμα στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Στη Ρώμη, το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας, που συντονίζει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum, ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν 2.655 επίδοξοι μετανάστες: 261 το Σάββατο, 1557 την Κυριακή και 837 σήμερα.

Από την Παρασκευή σχεδόν 66.500 επίδοξοι μετανάστες έφθασαν με βάρκες στις ιταλικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου, καταρρίπτοντας ήδη το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 63.000 που καταγράφηκε το 2011.

Διαβάστε ακόμη: Υψηλό 20ετίας επιασε η μετανάστευση στη Γερμανία