Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας – Σε ιστορικό υψηλό η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας – Σε ιστορικό υψηλό η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τουρκική λίρα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ροκανίζοντας τα τεράστια κέρδη που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως επισημαίνει το Reuters, το νόμισμα της γειτονικής χώρας χάνει σήμερα 5,6% καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Η λίρα υποχώρησε έως τις 12,5 ανά δολάριο. Παρά την άνοδο κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους καταθέτες αν πληγούν από την υποτίμηση του νομίσματος, έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος.

«Η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία δέσμευση για οποιοδήποτε επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας και δεν θα πραγματοποιήσει συναλλαγές αγοράς ή πώλησης για να καθορίσει το επίπεδο ή την κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών», υποστήριξε σε έγγραφό της η τράπεζα. Ανέφερε ότι θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των πολιτικών της αποφάσεων στην αγορά συναλλάγματος και το πλαίσιο πολιτικής θα επανεκτιμηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για βιώσιμη σταθερότητα τιμών.

Η λίρα εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από παρεμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας στην αγορά και την κυβερνητική ανακοίνωση για προστασία των καταθετών στο τοπικό νόμισμα (σ.σ. η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους καταθέτες, αν η υποτίμηση ξεπεράσει το επίπεδο του τόκου που εισπράττουν). Με τις κινήσεις αυτές το νόμισμα επανήλθε στα επίπεδα που είχε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου. Η λίρα είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 ανά δολάριο, πριν από την ανακοίνωση του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να αγγίξει το 30,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ξεπερνώντας το επίπεδο του 30% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2003 -έξι μήνες αφότου το κόμμα AKP του Ερντογάν ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλό ρεκόρ του 24,87% από 24,55% την προηγούμενη ημέρα. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης XU100 στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε άνοδο 2,2%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς traders, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας (εξαιρούνται τα swap) μειώθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Υποχώρησαν κατά 17-18 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του μήνα, όταν η τράπεζα ξεκίνησε τις παρεμβάσεις της.