Συνεχίζεται η κούρσα στις πωλήσεις των supermarket- «Παραφωνία» τα προϊόντα bazaar

Συνεχίζεται η κούρσα στις πωλήσεις των supermarket- «Παραφωνία» τα προϊόντα bazaar
Κόσμος φορώντας προστατευτική μάσκα και γάντια ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάνω από 17% η αύξηση την πρώτη εβδομάδα του lockdown - Αρνητικό πρόσημο για τα διαρκή αγαθά - Στο +56% η αύξηση στους καφέδες φίλτρου.

Παγιώνεται η διψήφια αύξηση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε +17,1% την εβδομάδα που τελείωσε στις 15/11 από 32,7% μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 8/11 κι ενώ είχε προηγηθεί στις 5/11 η εξαγγελία για το δεύτερο lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, που παρακολουθεί την εξέλιξη του συνολικού τζίρου αυτών των καταστημάτων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών),  οι μαζικές αγορές που πραγματοποιήθηκαν στα σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του νέου lockdown οδήγησαν σε νέα δυναμική άνοδο των πωλήσεών τους, με τους καταναλωτές να πριμοδοτούν το σύνολο των κατηγοριών και κυρίως τον καφέ, με εξαίρεση τα προϊόντα bazaar.

Εξετάζοντας τα επιμέρους supergroups κατηγοριών, η Nielsen διαπιστώνει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε όλα (φρέσκα χύμα, τυποποιημένα τρόφιμα και ροφήματα, καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού/φροντίδας σπιτιού), με εξαίρεση τις κατηγορίες bazaar, των οποίων οι εβδομαδιαίες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά, στο -0,9%, καθώς από τα μέσα της εν λόγω εβδομάδας απαγορεύτηκε η πώληση των περισσότερων εξ’ αυτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου τροφίμων. Πάντως η νεότερη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που αναθεώρησε την προηγούμενη για μια σειρά από διαρκή αγαθά αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην κατηγορία τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά και συγκεκριμένα στον τομέα των τροφίμων και ποτών οι κατηγορίες που αναπτύχθηκαν με τους υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα, είναι οι καφέδες φίλτρου (+56,4%), το βούτυρο, τα άλευρα, αλλά και αρκετές κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, υποδεικνύοντας πως οι καταναλωτές επιθυμούν να περάσουν δημιουργικό χρόνο στο σπίτι μαγειρεύοντας, αλλά και να χαλαρώσουν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Nielsen.

Στον τομέα προσωπικής υγιεινής τα αντισηπτικά μαντηλάκια (93,0%), τα προϊόντα περιποίησης σώματος, αλλά και τα αποτριχωτικά έκαναν την διαφορά, ενώ στον τομέα των καθαριστικών σπιτιού, τα μαντηλάκια καθαρισμού για τις οικιακές επιφάνειες (+97,8%), τα ελαστικά γάντια καθαρισμού και οι μπαταρίες σημείωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τζίρου.

Τέλος, όσον αφορά στους διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, ο ρυθμός αύξησης του τζίρου ήταν υψηλότερος στις πιο μεγάλες αίθουσες, οι οποίες και πάλι συγκέντρωσαν την αγοραστική προτίμηση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Nielsen τα Hypermarkets (καταστήματα άνω των 2,500 τ.μ.) αναπτύχθηκαν κατά +27,2%, ενώ τα Large Supermarkets (αίθουσες 1000-2499 τ.μ.) κατά +19,5%.