Συνεχίζεται η μακάβρια καταμέτρηση στη Συρία

Συνεχίζεται η μακάβρια καταμέτρηση στη Συρία

Η Ρωσία μιλά για «προβοκάτσια» και στηρίζει τη θέση Άσαντ. «Πιθανή χρήση χημικών όπλων» λέει ο Ολάντ.

Πτώματα συνεχίζουν να ανακαλύπτονται μετά την επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε εκατοντάδες θύματα, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να αυξηθεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης.

«Περιμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί επειδή μόλις ανακαλύψαμε μια συνοικία στη Ζαμάλκα όπου υπάρχουν σπίτια γεμάτα νεκρούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Χάλεντ Σάλεχ.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει ζητήσει οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα να ερευνήσουν αμέσως την πολιορκούμενη και ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή έξω από την πρωτεύουσα. Η Γαλλία δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να απαντήσει σθεναρά, αν οι κατηγορίες για χημική επίθεση αποδειχθούν αληθινές.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως θα πρέπει να δοθεί στους ειδικούς της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία η άδεια από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ για να μεταβούν στο σημείο πλησίον της Δαμασκού όπου πραγματοποιήθηκε η πιθανολογούμενη επίθεση με χημικά όπλα.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το σημείο εκείνο ελέγχεται από τους αντάρτες και ξεκινούμε από την αρχή πως η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τη συριακή πλευρά», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

«Δεν είναι τυχαίο που ο (αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ) Γιαν Έλιασον δήλωσε πως για να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές στη Συρία

Ο ίδιος παρατήρησε πως «μέχρι τη στιγμή αυτή κανείς δεν διαθέτει μία επιβεβαίωση ότι πρόκειται για μία επίθεση με χημικά όπλα».

Η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Δαμασκού, χθες είχε υποστηρίξει πως οι υποψίες για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «μία εκ των προτέρων ενορχηστρωμένη προβοκάτσια».

Ολάντ: «πιθανή χρήση χημικών όπλων»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο σήμερα για «πιθανή χρήση χημικών όπλων» στη Συρία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν για την κατάσταση στη χώρα αυτή.

Ο Ολάντ εξέφρασε στον Μπαν «τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στη Γαλλία οι σφαγές της νύχτας της 20ής προς την 21η Αυγούστου στη Συρία και η πιθανή χρήση χημικών όπλων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος χρησιμοποιεί τη φράση «πιθανή χρήση χημικών όπλων» αφότου μεταδόθηκαν οι εικόνες των θυμάτων που δεν φέρουν κανένα ίχνος τραυμάτων από σφαίρες ή χτυπήματα. Το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά στα νοτιοδυτικά προάστια της Δαμασκού, σε μια επιχείρηση που στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση ή σε 1.300, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις και από την Κίνα
«Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να συνεργάζονται πλήρως με την κυβέρνηση της Συρίας στο έργο τους», τόνισαν σήμερα οι κινεζικές αρχές μετά τις κατηγορίες της συριακής αντιπολίτευσης ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς χρησιμοποίησαν χημικά εναντίον πολιτών.

«Η θέση της Κίνας είναι ξεκάθαρη. Ανεξαρτήτως του ποια πλευρά χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία, η Κίνα εναντιώνεται πλήρως» στη χρήση τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που στάλθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Παρέμβαση ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα επισήμως από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους ειδικούς του Οργανισμού να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί «σφαγής» με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού και «ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα λάβει θετική απάντηση».

Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-Μουν αποφάσισε επίσης να στείλει στη Δαμασκό την Ύπατη Εκπρόσωπο για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι.

Στο επίσημο αίτημά του προς τη συριακή κυβέρνηση ο Μπαν ζητά από τη Δαμασκό να δώσει την έγκρισή της στους επιθεωρητές ώστε «να ερευνήσουν γρήγορα το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της 21ης Αυγούστου» καθώς θεωρεί ότι οι καταγγελίες που έγιναν θα πρέπει «να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία ανανέωση: 19.37