Συνεχίζεται η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο μάτι του κυκλώνα για μία ακόμα φορά η Ισπανία, όπου χθες καταγράφηκαν οι περισσότερες νέες λοιμώξεις (1.229) μετά την άρση της καραντίνας στις 21 Ιουνίου.

Εξακολούθησε χθες η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Βικτόρια της Αυστραλίας, αλλά και οι πολιτείες της Φλόριντα, όπου χθες καταγράφηκε ρεκόρ περισσότερων θανάτων σε 24 ώρες, με 252 νεκρούς, και της Καλιφόρνιας, καταρρίπτουν διαδοχικά ημερήσια ρεκόρ νέων λοιμώξεων. Στο μάτι του κυκλώνα για μία ακόμα φορά η Ισπανία, όπου χθες καταγράφηκαν οι περισσότερες νέες λοιμώξεις (1.229) μετά την άρση της καραντίνας στις 21 Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε χθεσινή ενημέρωση επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η έξαρση της πανδημίας σε κάποια κράτη οφείλεται στην απείθαρχη συμπεριφορά της νεολαίας και τόνισε ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τις στατιστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 50% περισσότερους θανάτους από το φυσιολογικό κατά την περίοδο κλιμάκωσης της πανδημίας. Οι περισσότεροι «πλεονάζοντες» θάνατοι καταγράφηκαν σε Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, τις χώρες δηλαδή που επλήγησαν σκληρότερα.

Στη Βραζιλία, όπου επίσης μαίνεται η πανδημία, χθες καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ θανάτων (1.554) σε 24 ώρες, αλλά και κρουσμάτων, με 70.869 νέες λοιμώξεις, ενώ από κορωνοϊό προσβλήθηκε και η Πρώτη Κυρία της χώρας, Μισέλ Μπολσονάρο, λίγες ημέρες μετά την ανάρρωση του συζύγου της.

Στις ΗΠΑ, η πανδημία κινείται με ταχύτητα προς τις μεσοδυτικές πολιτείες. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι τόσο τα μέλη όσο και το προσωπικό της Βουλής υποχρεούνται πλέον να φορούν μάσκες. Τα μέλη του σώματος θα επιτρέπεται να τις βγάζουν μόνο κατά τις αγορεύσεις τους από το βήμα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διστάσει να επιβάλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ μελετάται και η πρόσθεση νέων κρατών, όπως η Κροατία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, στη λίστα που καθιστά αναγκαία την παραμονή των ταξιδιωτών σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η επέκταση της περιόδου απομόνωσης για οποιονδήποτε παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα COVID-19, σε δέκα μέρες, από 7 που είναι σήμερα.

Πιο ενθαρρυντικές είναι οι ειδήσεις από το πεδίο της επιστημονικής έρευνας. Στον αγώνα ανάπτυξης εμβολίου προστέθηκε και το σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson. Χθες ξεκίνησε το πρώτο στάδιο κλινικής δοκιμής του πειραματικού εμβολίου σε εθελοντές στις ΗΠΑ. Δοκιμές του σκευάσματος σε πιθήκους έδειξαν ότι προσφέρει ισχυρή προστασία σε μία μεμονωμένη δόση. Ωστόσο, η Ε.Ε. προειδοποιεί για την πιθανότητα έλλειψης συρίγγων, καθώς και εμβαπτισμένων σε οινόπνευμα μαντιλιών για αποστείρωση και μέσων ατομικής προστασίας, όταν κυκλοφορήσει εμβόλιο κατά του ιού.

Ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ έχει αλλού το μυαλό του

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας της τάχιστης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την Τρίτη καταρρίφθηκε ένα ακόμα θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς 1.592 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων δύο μηνών. Την ίδια χρονική περίοδο κατεγράφησαν 60.000 νέα κρούσματα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στις εντονότερα πληττόμενες Πολιτείες να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι «μεγάλα τμήματα της χώρας είναι ελεύθερα κορωνοϊού», καλώντας τους κυβερνήτες να προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου για μία ακόμα φορά «διαφήμισε» τη θεραπευτική δράση της αναποτελεσματικής και πιθανώς επικίνδυνης υδροξυχλωροκίνης, ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα άδικης κριτικής αναφορικά με τις ενέργειές του ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Εμφανίστηκε πικραμένος από την μεγάλη δημοφιλία του λοιμωξιολόγου Αντονι Φάουτσι και άλλων επιστημόνων, λέγοντας «χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά εγώ δεν αρέσω σε κανέναν. Θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο». Όταν δημοσιογράφος του CNN τον πίεσε για την υποστήριξή του προς μια ιατρό που υποβαθμίζει την προστατευτική αξία της μάσκας και υποστηρίζει ότι στην παρασκευή φαρμάκων χρησιμοποιείται γενετικό υλικό εξωγήινων, ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου και αποχώρησε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι προσπαθούν να επηρεάσουν το αμερικανικό και δυτικό κοινό. Η Μόσχα, χθες, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας» και «μόνιμη αντιρωσική φοβία».

Τέλος, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε με έμφαση «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επικαλούνται προσχηματικά λόγους ασφαλείας ή δημόσιας υγείας προκειμένου να καταστείλουν αυτό το βασικό δικαίωμα.