Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Amazon και Microsoft για σύμβαση του υπ. Άμυνας

Πρόκειται για δεκαετές συμβόλαιο αξίας 10 δισ. δολαρίων, ονόματι JEDI, για την αναβάθμιση των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου.

Διακοπή του συμβολαίου μεταξύ Microsoft και αμερικανικού υπουργείου Αμύνης ζήτησε η Amazon από αμερικανικό δικαστήριο, έως ότου αποφασιστεί δικαστικώς η εγκυρότητα του συμβολαίου. Πρόκειται για δεκαετές συμβόλαιο αξίας 10 δισ. δολαρίων, ονόματι JEDI, για την αναβάθμιση των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου. Η Amazon προσέβαλε την ανάθεση του JEDI στη Microsoft, ισχυριζόμενη ότι στην απόφαση παρενέβησαν πολιτικοί παράγοντες.

«Είναι συνηθισμένη τακτική να ανακόπτεται η εξέλιξη ενός συμβολαίου, όσο εκκρεμεί αίτηση ακύρωσής του, και είναι σημαντικό να ελεγχθούν τα πολυάριθμα λάθη αξιολόγησης και η εξόφθαλμη πολιτική παρέμβαση, τα οποία επηρέασαν την απόφαση ανάθεσης του JEDI», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Amazon το βράδυ της Τετάρτης.

Το σχέδιο JEDI, το οποίο προσβλέπει στην καλύτερη πρόσβαση του στρατού σε πληροφορίες από απομακρυσμένες τοποθεσίες, ανατέθηκε στη Microsoft τον Οκτώβριο του 2019 κατόπιν πολύμηνου  διαγωνισμού. Μέσα σε λίγες ημέρες, η Amazon είχε προσβάλει την απόφαση, ισχυριζόμενη ότι το υπουργείο Αμύνης επέδειξε μεροληψία υπέρ της Microsoft. Μέχρι και λίγους μήνες πριν από την έκδοση της απόφασης, η Amazon θεωρείτο φαβορί μεταξύ των δύο λόγω της τεράστιας προόδου που είχε σημειώσει στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud). Η τελική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης οδήγησε την Amazon στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πολιτική επιρροή.

«Είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας η κυβέρνηση και οι αιρετοί ηγέτες της να αναθέτουν έργα κατά τρόπο αντικειμενικό και ελεύθερο από πολιτικές επιρροές»,  είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ο Ντρου Χέρτενερ, εκπρόσωπους της Amazon. «Διάφορα κομμάτια της διαγωνιστικής διαδικασίας του JEDI παρουσίαζαν εμφανείς ελλείψεις, λάθη και σαφέστατη μεροληψία- και είναι σημαντικό αυτά τα ζητήματα να εξεταστούν και να διορθωθούν»,  είχε συμπληρώσει ο Χέρτενερ, όταν η Amazon προσέβαλε την απόφαση.

Σχόλια Τραμπ

Οι ισχυρισμοί της Amazon περί πολιτικών επιρροών βασίζονται στις επανειλημμένες επικρίσεις που έχει δεχθεί ο πρόεδρος της εταιρείας Τζεφ Μπέζος από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ διαμαρτύρεται συχνά για τη δημοσιογραφική κάλυψη των κινήσεων της κυβέρνησής του από την Washington Post, την οποία κατέχει ο Μπέζος, ενώ έχει κατηγορήσει την εφημερίδα για δημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με τον ίδιο. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ισχυριστεί επανειλημμένως ότι η Amazon δεν πληρώνει όσα της αναλογούν σε φόρους και ότι επιβαρύνει το αμερικανικό ταχυδρομείο μέσω του οποίου παραδίδονται τα δέματά της.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον διαγωνισμό για το JEDI, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στην τελική ευθεία της διαδικασίας ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ενδελεχώς τη συμμετοχή της Amazon, διότι είχε δεχθεί διαμαρτυρίες από άλλες τεχνολογικές εταιρείες. «Υπήρξε σημαντική πολιτική παρείσφρηση εδώ»,  σχολίασε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Αντι Τζάσι, επικεφαλής των ψηφιακών υπηρεσιών της Amazon. «Όταν έχεις έναν εν ενεργεία πρόεδρο, ο οποίος δεν διστάζει να εκφράσει ότι αντιπαθεί μία εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλο αυτής της εταιρείας, δυσκολεύει το έργο των κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Αμύνης, να προβούν σε αντικειμενικές αποφάσεις χωρίς τον φόβο των αντιποίνων. Και πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα μας», συμπλήρωσε ο Τζάσι. Τον  Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο ότι δεν είχε ξαναδεί απόφαση για την οποία διαμαρτύρονταν τόσοι πολλοί. «Κάποιες από τις σπουδαιότερες εταιρείες του κόσμου παραπονιούνται», είχε δηλώσει ο Τραμπ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην IΒM και Oracle, οι οποίες είχαν αποκλειστεί στους πρώτους μήνες του διαγωνισμού.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είχε σχολιάσει τον προηγούμενο μήνα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι ο τεχνολογικός κολοσσός συνεχίζει απτόητος τις εργασίες για το JEDI παρά την προσβολή της απόφασης από την Amazon. «Το αντίθετο, μάλιστα, προχωράμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από τότε που μας ανατέθηκε το έργο», είχε σχολιάσει ο Σμιθ.