Συνεχίζεται η πολιορκία στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι

Συνεχίζεται η πολιορκία στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι

68 άνθρωποι έχασαν ήδη τη ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση - Η πολιορκία «θα τερματιστεί απόψε» διαμηνύουν οι κενυατικές αρχές.

Συνεχίζεται η επιχείρηση των αρχών για την ανακατάληψη του πολιορκημένου εμπορικού κέντρου Westgate στην καρδιά του Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου αδιευκρίνιστος αριθμός ομήρων εξακολουθεί να κρατείται από τους ένοπλους ισλαμιστές. 68 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας να ανακαταλάβουν το κτίριο. Την ίδια ώρα οι τραυματίες ξεπερνούν τους 175.

Οι αρχές της Κένυας ενημέρωσαν πως ο μεγαλύτερος αριθμός ομήρων έχει διασωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κρατούμενοι. Η αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές ενόπλους «θα τερματιστεί απόψε», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για την Αντιμετώπιση Καταστροφών της Κένυας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μείζων επιχείρηση για να τερματιστεί η διήμερη πολιορκία στο Westgate Mall», ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε πως η χώρα του παραμένει «δυνατή και ενωμένη μπροστά σε αυτήν την άσχημη κατάσταση», ενώ είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες προσπαθούν να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές στο εμπορικό κέντρο έχουν μια «καλή ευκαιρία» να το επιτύχουν.

«Οι εγκληματίες βρίσκονται τώρα συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο μέσα στο κτίριο. Με τους επαγγελματίες που βρίσκονται εκεί, διαβεβαιώνω τους πολίτες της Κένυας ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να τους εξουδετερώσουμε επιτυχώς. Θα τιμωρήσουμε τους εγκεφάλους αυτής της πράξης άμεσα και πραγματικά πολύ οδυνηρά», πρόσθεσε ο Κενυάτα. «Θα πληρώσουν για τις ειδεχθείς και κτηνώδεις αυτές πράξεις», είπε ο Κενυάτα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Κένυας πρόσθεσε ότι οι Σομαλοί αντάρτες αλ Σεμπάμπ πράγματι ανακοίνωσαν ότι αυτοί ευθύνονται για την επίθεση, η οποία άρχισε χθες Σάββατο, επισήμανε όμως ότι οι κενυατικές αρχές διεξάγουν έρευνα για να «καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα» για το ποιος ευθύνεται για την αιματηρή ενέργεια.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε ότι ένας ανιψιός του και η αρραβωνιαστικιά του είναι ανάμεσα στους 68 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν από την επίθεση των ενόπλων στο εμπορικό κέντρο.

Μάχη για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στο εμπορικό κέντρο
Από το μεσημέρι του Σαββάτου όταν κατέλαβαν το Westgate -την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τα ψώνια τους ή έπιναν τον καφέ τους εκεί- 68 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ σχεδόν 200 είναι οι τραυματίες. Εκτιμάται ότι στο συγκρότημα παραμένουν ακόμη οχυρωμένοι περίπου δέκα ένοπλοι που κρατάνε αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων. Την ευθύνη για την καλά συντονισμένη επίθεση στο εμπορικό κέντρο ανέλαβαν μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αλ-Σααμπάμπ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

«Ο αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος, κρατούνται, όμως, σε πολλά διαφορετικά σημεία. Τα επάνω επίπεδα του εμπορικού κέντρου ελέγχθηκαν και ασφαλίστηκαν. Δεν υπάρχει επαφή με τους δράστες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών της Κένυας.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται, αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τα πράγματα», δήλωσε ένας αξιωματικός του κενυατικού στρατού που έχει κληθεί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης. Από το εμπορικό κέντρο ακούγονται ανά διαστήματα πυροβολισμοί, ενώ γύρω από το Westgate έχουν παραταχθεί μονάδες του κενυατικού στρατού και αλεξίσφαιρα οχήματα.

Ο ένας εκ των ενόπλων, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εξέπνευσε εξαιτίας τραυμάτων που έφερε από σφαίρες κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

«Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Γουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από εκατό Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται. Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο ενατνίον των Κενυατών στη δική μας γη, τώρα έχει έρθει η ώρα να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να φέρουμε τον πόλεμο στη δική τους γη», αναφέρει το μήνυμα της Αλ-Σααμπάμπ στο Twitter. Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση, η επίθεση αποτελεί «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διέπραξε ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία.

Σκηνές τρόμου περιγράφουν οι επιζήσαντες
Κυριευμένοι από τον φόβο και τον πανικό, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο εμπορικό κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προσπάθησαν να διαφύγουν, άλλοι κρατώντας παιδιά στα χέρια τους και άλλοι πιέζοντας τις πληγές από τα τραύματά τους, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο μαρτυρίες πολιτών. Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή τοίχους.

«Έριξαν μια χειροβομβίδα. Μας έδειχναν κείμενα γραμμένα στα αραβικά. Εάν μπορούσες να τα διαβάσεις ήσουν ασφαλής. Εάν όχι πυροβολούσαν. Ένας από αυτούς φώναξε ‘Σήμερα θα δείτε τα αληθινά χρώματα της αλ-Σαμπάμπ», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας.

«Με είχαν πυροβολήσει, είχα τρομοκρατηθεί και δεν ήξερα τι να κάνω. Σύρθηκα στο πάτωμα. Ένας Ελβετός, με το όνομα Άντριου, ο οποίος ήταν ακριβώς πίσω μου πυροβολήθηκε στο στήθος. Μια άλλη γυναίκα που ήταν μαζί μας πέθανε μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ένας ακόμα μάρτυρας.

Όπως εικάζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ορισμένα από τα θύματα που τραυματίστηκαν ήταν και Αμερικανοί πολίτες, δεν έδωσαν ωστόσο περαιτέρω πληροφορίες.

«Ακούσαμε μια εκκωφαντική έκρηξη. Νόμιζα ότι το κτίριο θα κατέρρεε. Κρύφτηκα κάτω από ένα αυτοκίνητο. Είδα 4 άνδρες, νεαρούς σε ηλικία άνδρες με πολλά πυρομαχικά τα οποία είχαν ζώσει γύρω από τη μέση τους», δήλωσε ο Κρις Γουαμάλα, ο οποίος βίωσε το όλο συμβάν. «Πυροβόλησαν 4 άνδρες μπροστά στα μάτια μου. Ένα ζευγάρι Ινδών μόλις έβγαινε από το υπόγειο γκαράζ. Πυροβόλησαν τον άνδρα, ο οποίος έπεσε έξω από το αυτοκίνητο», είπε.

«Ως κοινωνία, έχουμε πληγωθεί και θρηνούμε. Αλλά ως έθνος, πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και να θριαμβεύσουμε», δήλωσε η πρώτη κυρία της χώρας, Μάργκαρετ Κενυάτα σε τοπική εφημερίδα.

Η επιδρομή στο εμπορικό κέντρο Westgate, το οποίο άνοιξε το 2007 και ανήκει εν μέρει σε ισραηλινά συμφέροντα, αποτελεί τη χειρότερη «τρομοκρατική» επίθεση στην Κένυα μετά την βομβιστική στην αμερικανική πρεσβεία, 15 χρόνια πριν.

1/12

Διαβάστε ακόμη: Οι χώρες του κόσμου με την υψηλότερη φορολογία

Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης από τον ΟΗΕ
Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση αυτή και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Διαβάστε ακόμη: Οικοδομώντας την απόρθητη μεγαλούπολη