Συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης των θυμάτων και του αεροσκάφους της AirAsia

Συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης των θυμάτων και του αεροσκάφους της AirAsia

Επτά σωροί επιβατών έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα από τη Θάλασσα της Ιάβας.

Τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία που αναζητούν τα θύματα και τα συντρίμμια του αεροσκάφους της AirAsia που κατέπεσε στη θάλασσα της Ιάβας καταβάλλουν σήμερα «τις μέγιστες προσπάθειες», καθώς, παρά το μικρό περιθώριο καλοκαιρίας το πρωί, οι μετεωρολογικές συνθήκες έχουν αρχίσει και πάλι να επιδεινώνονται, δυσχεραίνοντας το έργο τους.

«Καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να αναζητήσουμε σορούς και να εντοπίσουμε συντρίμμια», δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας, ο Σουναρμπόγο Σάντι.

Μια ομάδα 47 δυτών του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βουτήξει και να προσπαθήσει να προσεγγίσει το μεγάλο, μαύρο αντικείμενο που εντόπισαν τα σόναρ στον βυθό του ωκεανού σε βάθος 30 με 50 μέτρων, στα ανοικτά του νησιού Βόρνεο.

Μέχρι στιγμής επτά πτώματα έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο σημείο που πιστεύεται ότι κατέπεσε την Κυριακή το Airbus Α320-200 της AirAsia με 162 επιβαίνοντες, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Παράλληλα έχουν περισυλλεγεί ένα σωσίβιο, μια βαλίτσα και μια τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης.

Οι σοροί μεταφέρονται με αριθμημένα φέρετρα στη Σουραμπάγια, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των επιβαινόντων για να αναγνωρίσουν τους οικείους τους. Οι αρχές συγκεντρώνουν DNA των συγγενών ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερα η ταυτοποίηση των σορών.

Οι περισσότεροι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο ήταν Ινδονήσιοι, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί επιζώντες. Ξένοι εμπειρογνώμονες αναμένεται να συνδράμουν τους Ινδονήσιους ειδικούς στην ασφάλεια των μεταφορών για να εντοπίσουν τα συντρίμμια και να φέρουν στην επιφάνεια τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό των αιτιών της τραγωδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο