Συνεχίζει να κατρακυλά το ρούβλι – Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό

Συνεχίζει να κατρακυλά το ρούβλι – Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό
Russian flag and Russian ruble symbol displayed on phone screens and an illustrative stock graph displayed on a screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινούνταν στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.

Η εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος θα πλήξει το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις βασικών προϊόντων αλλά και προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, όπως στις αεροπορικές πτήσεις.