Συνεχίζει να σαρώνει το Τέξας ο Χάρβεϊ

Συνεχίζει να σαρώνει το Τέξας ο Χάρβεϊ

Εκτός λειτουργίας τίθεται το λιμάνι του Χιούστον. Έως την Παρασκευή θα συνεχιστεί η κακοκαιρία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. 

Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον, τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραμείνουν κλειστές σήμερα λόγω της επικινδυνότητας του καιρού, ενώ συνεχίζονται οι πλημμύρες και η βροχή από την καταιγίδα Χάρβεϊ, είπε η εκπρόσωπος της αρχής του λιμανιού.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων σημείωσε ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι υπήρχε πιθανότητα τυφώνων στο βορειότερο άκρο των παράκτιων περιοχών του Τέξας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα, σήμερα το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Ειδικότερα, Τμήματα της πόλης του Χιούστον, κοντά στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά (30 ίντσες) βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται. Σύμφωνα με την αντιπλημμυρική αρχή στην οποία υπάγεται η κομητεία Χάρις όπου βρίσκεται το Χιούστον, οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά (40 ίντσες) τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δις δολαρίων (7,55 δις ευρώ).

“Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών”, είπε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Τα θύματα του Χάρβεϊ

Ο Χάρβεϊ ήρθε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961.

Ένας αστυνομικός στο Χιούστον πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, ανεβάζοντας σε τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα του ακραίου αυτού καιρικού φαινομένου, ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ.

«Πέρασε δυόμιση ώρες προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να φτάσει στην εργασία του», επεσήμανε ο Ασιβίντο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν κατάφερε να βρει τρόπο διαφυγής».

Μια ομάδα δυτών με τη βοήθεια εθελοντών εντόπισε χθες Τρίτη το πρωί το πτώμα του αστυνομικού σε μια υπόγεια διάβαση βάθους πέντε μέτρων που είχε πλημμυρίσει.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις θάνατοι από την έλευση την Παρασκευή της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ στο Τέξας. Ωστόσο πληροφορίες μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για έως και 20 νεκρούς, όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι αρχές αναμένουν και τα αποτελέσματα νεκροψιών για να αποφανθούν αν όλοι οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τον Χάρβεϊ.

Στης πληγείσες περιοχές ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στο Τέξας την Τρίτη για να επιθεωρήσει τις καταστροφές και τις πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε την Πολιτεία το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.