«Δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν 98 επιβάτες του Norman Atlantic» – Στους 13 οι νεκροί

«Δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν 98 επιβάτες του Norman Atlantic» – Στους 13 οι νεκροί

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων - 234 Έλληνες μεταξύ των διασωθέντων - Στην Αλβανία ρυμουλκείται το μοιραίο πλοίο.

Τελευταία ενημέρωση: 16:27 μ.μ.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει ενενήντα οκτώ επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζιουζέππε Βόλπε. Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα ογδόντα ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες».

Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου «Σαν Τζόρτζιο», χθες βράδυ, το οποίο μετέφερε 216 διασωθέντες, και του πλοίου«Aby Jeannette», το οποίο αγκυροβόλησε σήμερα το πρωί στον Τάραντα, με 38 ναυαγούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic έχει δεθεί σε ρυμουλκό, αλλά οι κακοκαιρία δεν επιτρέπει την προσέγγισή του στην Κάτω Ιταλία. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ρυμουλκηθεί, τελικά, στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα.

Σώοι στην Ελλάδα
Εν πτήση προς την Ελλάδα βρίσκονται οι 118 διασωθέντες Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic, που επρόκειτο να «πετάξουν» νωρίς το πρωί από το Μπρίντιζι προς την Αθήνα, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω της χιονόπτωσης, που πάγωσε την πίστα του ιταλικού αεροδρομίου. Ύστερα από καθαρισμό του διαδρόμου από ειδικά μηχανήματα, το αεροσκάφος της Aegean, που διατέθηκε δωρεάν για τη μεταφορά των ταξιδιωτών, απογειώθηκε με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σο λιμάνι του ιταλικού Τάραντα κατέπλευσε επίσης το πλοίο «Aby Jeannette», από το οποίο αποβιβάστηκαν με ασφάλεια Έλληνες διασωθέντες του πλοίου «Norman Atlantic». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβαίνουν 26 Έλληνες, ωστόσο αυτή τη στιγμή γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές Αρχές και αναμένεται εντός της ημέρας επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο του Λιμενικού.

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει 21 από τους διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic από το Μπρίντιζι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το αεροσκάφος θα απογειωθεί από την ιταλική πόλη το απόγευμα.

Ξεκίνησε εν τω μεταξύ, σήμερα η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας του «Norman Atlantic». Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στο Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, ανέρχεται στους 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Χτες το βράδυ η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί, καθώς οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει πέντε ελικόπτερα στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών για επιχειρήσεις έρευνας στην Αδριατική για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του Norman Atlantic. Πρόκειται για 2 ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 ΑB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 NH-90 του Στρατού Ξηράς.

Από τους 371 επιβάτες που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί, οι 234 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι, καθώς και κάποιοι μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών.

Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, τονίζει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου «Norman Atlantic» Πάτρα- Ηγουμενίτσα- Αγκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει 474 άτομα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον γραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.

Εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία θα εξεταστούν επίσης από τις ιταλικές και τις αλβανικές αρχές. «Επαφίεται στη δικαιοσύνη να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από τα Τίρανα όπου πραγματοποίησε μια επίσκεψη-«αστραπή».

Πιθανότητα για περισσότερους νεκρούς μέσα στο καράβι
Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, προειδοποίησε χθες ότι μέσα στο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλα πτώματα. Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες και τρεις από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί: πρόκειται για δύο Αφγανούς και έναν Σύρο ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.

Στην αβεβαιότητα αυτή προστίθενται και τα ερωτηματικά για τους τυχόν αγνοούμενους αφού εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των επιβατών του πλοίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος.