Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο

«Καθαρό» το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκαν τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής - Στην εντατική νοσηλεύεται ο τρίτος τραυματίας.

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η εν ψυχρώ δολοφονία δύο νεαρών, μελών της Χρυσής Αυγής, και ο σοβαρός τραυματισμός ενός ακόμη χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία του τοπικού συνδέσμου της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο.

Η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της άγριας αυτής επίθεσης και προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία που θα «ρίξουν φως» στα κίνητρα και τις προθέσεις τους.

Από τον τόπο του εγκλήματος περισυνελέγησαν 12 κάλυκες, που μεταφέρθηκαν για βαλιστική έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Όπως έγινε γνωστό, οι κάλυκες προέρχονται από το ίδιο όπλο, πιστόλι τύπου Zastava, το οποίο δεν ταυτοποιήθηκε με προηγούμενη επίθεση.

Η περιοχή γύρω από το σημείο της επίθεσης παραμένει αποκλεισμένη και σήμερα το πρωί, ενώ η ΕΛΑΣ διεξήγαγε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών σε όλη την περιοχή του Ν.Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση, με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, μελετά βίντεο που έχει καταγράψει τη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης. Το βίντεο, όπως δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, παρέδωσε ο ίδιος από τα γραφεία.  Για την εξέλιξη των ερευνών ενημερώνεται η ηγεσία της Εισαγγελίας συνεχώς από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 7.00 το απόγευμα στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου 420 με την οδό Μεγάλου Κωνσταντίνου στο Νέο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες, φορώντας άσπρο και μαύρο κράνος, επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού τύπου Honda Varadero, σκούρου χρώματος.

Οι δράστες προσέγγισαν πεζή τα θύματα, αφού στάθμευσαν έξω από ένα pet shop, πολύ κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία βρίσκονται στον πρώτο όροφο, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει καφετέρια, μπροστά στην οποία στέκονταν οι τρεις νεαροί. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ο συνεπιβάτης της μηχανής φέρεται να κατέβηκε από το δίκυκλο και αφού πλησίασε τα θύματα, άνοιξε πυρ εναντίον τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Οι δράστες τους πλησίασαν και τους πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση, δολοφονώντας τα δύο άτομα και τραυματίζοντας σοβαρά το τρίτο – ο τέταρτος πρόλαβε να κρυφτεί.

Στη συνέχεια, οι δράστες διέφυγαν με τη μοτοσικλέτα στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι σε απόσταση 25 μέτρων από το σημείο της επίθεσης ήταν σταθμευμένο ένα ακόμη αυτοκίνητο, το οποίο φέρεται ως ένα σημείο να συνόδευσε τη μηχανή, ακολουθώντας την ίδια πορεία. Το γεγονός παραπέμπει τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στο ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν απολύτως οργανωμένη και από ομάδα «υποστήριξης».

Τα θύματα της επίθεσης
Ακαριαίο θάνατο βρήκε ο 22χρονος Μανώλης Καπελώνης, ενώ ο  ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης, διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τους γιατρούς έφεραν τραύματα από όπλα στο κεφάλι και στην κοιλιά.

Ο 29χρονος τραυματίας, Αλέξανδρος Γέροντας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γ.Γεννηματας, είναι βαριά τραυματισμένος, οδηγηθηκε στο χειρουργείο και υπάρχει αισιοδοξία των γιατρών ότι μπορεί να διασωθεί.

Διαβάστε ακόμη: Εκτεταμένες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία δύο στελεχών της Χ.Α.

Πολιτική καταδίκη της επίθεσης
«Οι δολοφόνοι, όποιοι και αν είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ενωμένη ελληνική κοινωνία», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την ένοπλη επίθεση στο Νέο Ηράκλειο. Και υπογράμμισε «ας το γνωρίζουν οι πάντες». «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άγρια δολοφονία και το σοβαρό τραυματισμό νέων ανθρώπων από αδίστακτους εγκληματίες», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της και υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει».

«Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την ένοπλη επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και σημειώνει ότι «η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα».

Αποτρόπαια χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τη δολοφονία νέων ανθρώπων και ζητά την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το σημερινό αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας νέων ανθρώπων επιβάλλει την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας .Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα. Αυτές προστατεύουν τη χώρα. Μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο νεκρών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο και υπογραμμίζει πως «αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί».

Σε ομοψυχία καλεί τους Έλληνες ο Πάνος Καμμένος και σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι «κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο». «Εμείς καλούμε τους Έλληνες σε ενότητα, ομοψυχία, και εθνική αντίσταση απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μέσω της διχόνοιας», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ  καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία δύο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής: «Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος» .

Η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής
«Μία μοτοσικλέτα με δύο κρανοφόρους τρομοκράτες σταμάτησε μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την ώρα που το γραφείο λειτουργούσε και αρκετός κόσμος βρισκόταν στην είσοδο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για την ένοπλη επίθεση στο Ηράκλειο Αττικής.

«Ο συνοδηγός κατέβηκε και εκτέλεσε εν ψυχρώ από απόσταση μισού μέτρου δύο νέα παιδιά 22 και 26 ετών. Πριν αποχωρήσουν οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πάλι τα παιδιά που κείτονταν στο έδαφος νεκρά. Άδειασαν στην κυριολεξία τα όπλα τους πάνω τους. Άλλος ένας συμπολίτης μας τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα. Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα. Το χτύπημα ήταν τυφλό και οι εγκληματίες είχαν στόχο να εκτελέσουν όποιον βρισκόταν την ώρα εκείνη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής» σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως το κόμμα είχε ζητήσει αστυνομική φύλαξη των γραφείων, καθώς είχαν δεχθεί απειλές.

Διαβάστε ακόμη: «Ακραία» αλλά «μεμονωμένα» τα περιστατικά αστυνομικής βίας