Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στις Κεχριές – Πώς η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στις Κεχριές – Πώς η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό (Βίντεο)
Φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή στα Αθίκια Κορινθίας, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020. Πυρκαγιά ξέσπασε χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου στις Κεχριές Κορίνθου η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ως τώρα έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί καθώς και μία παιδική κατασκήνωση. Στην περιοχή επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 15 τμήματα πεζοπόρων, ενώ από αέρος συντρέχουν πλέον 8 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτήν την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 15 τμήματα πεζοπόρων.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στις Κεχριές Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί (Siemens, Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο και Αγιος Ιωάννης), καθώς και μια παιδική κατασκήνωση.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 15 τμήματα πεζοπόρων. Από αέρος συντρέχουν πλέον οκτώ αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, νωρίτερα ανέφερε:

«Βελτιώνεται πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, γιατί σύμφωνα με την πρόβλεψη για τον καιρό, από το μεσημέρι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι είχαν κοπάσει τη νύχτα», εξήγησε στο ΑΠΕΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου.

Προβληματίζει, όμως, η πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων. Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν προκληθεί ζημιές από τη φωτιά, αλλά η Πυροσβεστική δεν έχει, έως αυτή την ώρα, επίσημη ενημέρωση για το αν έχουν καεί οικίες.

Πώς μια πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της καιρό – Βίντεο με το νέφος pyrocumulus στις Κεχριές

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως «η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό». Αυτό συνέβη και στη χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus1 (πυρό-σωρείτης).

Τα συγκεκριμένα νέφη, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη).

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές.

Πώς δημιουργείται ένα pyrocumulus;

Η έντονη θέρμανση που προκαλεί μία πυρκαγιά εξαναγκάζει τον αέρα να κινηθεί βίαια προς τα πάνω, εκκινώντας μία κυκλοφορία κατά την οποία ο αέρας ρέει προς την πυρκαγιά, θερμαίνεται και κινείται ανοδικά. Ο ανερχόμενος θερμός αέρας είναι εξαιρετικά τυρβώδης, ώστε κατά την ανοδική του κίνηση αναμιγνύεται με ψυχρότερο αέρα και αρχίζει να ψύχεται. Καθώς το πλούμιο του καπνού συνεχίζει να ανέρχεται σε μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στην οριζόντια διασπορά του καπνού και την περαιτέρω ψύξη του. Εάν ο καπνός φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος, η συνεχιζόμενη ψύξη του οδηγεί τελικά σε συμπύκνωση των υδρατμών επάνω στα σωματίδια της στάχτης, οπότε και δημιουργείται το νέφος pyrocumulus. Κατά τη διεργασία της συμπύκνωσης απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία θερμαίνει τον αέρα μέσα στο pyrocumulus, συντηρώντας έτσι την ανοδική κίνηση και μεγέθυνση του νέφους.

Τι σημασία έχει ένα pyrocumulus για μία πυρκαγιά;

Η δημιουργία νεφών pyrocumulus είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πυρκαγιών οι οποίες εύκολα μπορούν να καταστούν ανεξέλεγκτες. Ειδικότερα, η δημιουργία αυτών των νεφών υποδεικνύει την ανάπτυξη τοπικής κυκλοφορίας αέρα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον άνεμο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, οδηγώντας έτσι στην ταχύτερη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Σε ακραίες περιπτώσεις, νέφη pyrocumulus μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών και, συνεπακόλουθα, στη δημιουργία νέων εστιών, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς.

Η επίσημη ονομάσια, με βάση τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, των νεφών αυτών είναι flammagenitus.