Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Γούτα – Σε κίνδυνο η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Γούτα – Σε κίνδυνο η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί στον θύλακα που βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας από τον συριακό στρατό.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Συρία Άλι αλ-Ζατάρι δήλωσε σήμερα ότι βομβαρδισμοί κοντά στην Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, θέτουν σε κίνδυνο την οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και ζήτησε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν «παρά τις διαβεβαιώσεις για ασφάλεια που δόθηκαν από τα μέρη, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας» καθώς η οχηματοπομπή εισερχόταν στην Ντούμα για να παραδώσει την υπόλοιπη βοήθεια που δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας των μαχών, να ξεφορτωθεί από την οχηματοπομπή που είχε φθάσει τη Δευτέρας, δήλωσε ο Ζατάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι αεροπορικές επιδρομές επανελήφθησαν επίσης έπειτα από παύση στη διάρκεια της νύκτας.

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλες τις αγροτικές περιοχές στην Ανατολική Γούτα υπό την κάλυψη αδιάκοπων βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, με αποτέλεσμα να παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών μόνο πόλεις — περίπου το μισό έδαφος της Ανατολικής Γούτα.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα πως ο μέχρι στιγμής απολογισμός της εκστρατείας είναι 931 νεκροί μεταξύ των αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters