Συνεχίζονται τα απανωτά ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Συνεχίζονται τα απανωτά ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία
epa07719258 People shout slogans as they hold Turkish flags during a rally marking the third anniversary of the failed coup attempt, at the Ataturk Airport in Istanbul, Turkey, 15 July 2019. Turkey marks the third anniversary of the failed coup attempt which led to some 50 thousand workers being dismissed, some eight thousand people arrested, and scores of news outlets shut down by the government. Turkish military factions on 15 July 2016 attempted a coup for which Turkish President Recep Tayyip Erdogan blamed US-based Turkish cleric Fethullah Gulen and his movement to allegedly have masterminded the attempt. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένας δείκτης κόστους ζωής που συνέταξε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στο λιανεμπόριο έφτασε το 99,9% τον περασμένο μήνα στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.

O τουρκικός πληθωρισμός, που χτυπά ρεκόρ δεκαετιών στη χώρα, ίσως στην πραγματικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Όλα εξαρτώνται από το ποιος τον μετρά — και πού.

Ενώ η αύξηση των τιμών στην Κωνσταντινούπολη για χρόνια εναρμονιζόταν με τα εθνικά δεδομένα, ο συσχετισμός κατέρρευσε τον Απρίλιο, τη στιγμή που η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας σταμάτησε να δημοσιεύει δεδομένα κατά περιφέρεια.

Ένας δείκτης κόστους ζωής που συνέταξε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στο λιανεμπόριο έφτασε το 99,9% τον περασμένο μήνα στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Αντίθετα, η κρατική TurkStat είπε ότι η αύξηση των τιμών σε ολόκληρη τη χώρα ήταν στο 80,2% τον Αύγουστο, μικρότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα, μεταδίδει το Bloomberg, επιβεβαιώνει τη δυσπιστία «μεταξύ των προσδοκιών της αγοράς και των δημοσιευμένων στατιστικών», δήλωσε ο Zumrut Imamoglu, οικονομολόγος της Bank of America.

Η απόκλιση ενισχύει την αντίληψη ότι τα επίσημα στοιχεία υποβαθμίζουν την έκταση του πληθωρισμού, που τρέχει με τις μεγαλύτερες ταχύτητες από το 1998, σ’ έναν κόσμο μάλιστα που μαστίζεται από την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Η ENAGroup, μια ανεξάρτητη τουρκική ομάδα μελετητών που χρησιμοποιεί μια εναλλακτική μέθοδο για τον υπολογισμό του πληθωρισμού, διαπίστωσε ότι η ετήσια αύξηση των τιμών ήταν 181% τον Αύγουστο.

Η TurkStat είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τους λόγους της απόκλισης με την Κωνσταντινούπολη. Η υπηρεσία ανέφερε ότι ο πληθωρισμός σε 80 άλλες επαρχίες ήταν «πολύ κάτω» από τον αριθμό στην πόλη.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, που ιδρύθηκε το 1882 και έχει πάνω από 640.000 μέλη, αρνήθηκε να σχολιάσει, γράάφει το Bloomberg.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής ταλανίζει τους πολίτες.

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην TurkStat, την οποία έχουν κλονίσει αρκετές αποχωρήσεις υψηλού προφίλ φέτος. Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για την κατάρτιση στατιστικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, παραιτήθηκαν τον Μάιο.