Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ – Θέμα χρόνου η απάντηση στο Ιράν

Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ – Θέμα χρόνου η απάντηση στο Ιράν
A picture taken from Israel near the border with the Gaza Strip on March 6, 2024 shows an Israeli army tank moving along the border area, as battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas continue. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το Ιράν δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί για τις πράξεις του.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις, καθώς όπως όλα δείχνουν η απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν είναι ειλημμένη απόφαση και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί για τις πράξεις του, ενώ σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο χρόνος της επίθεσης δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για το χτύπημα, που είναι αρκετά σύνθετες.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ακόμα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα υποστεί συνέπειες γιατί «εκτός από τη γνωστή πυρηνική απειλή χτίζει και συμβατική απειλή, δημιουργώντας δαχτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ».

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα του Μπένιαμιν Νετανιάχου. Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι, τόσο ευθέως όσο και διά εντολοδόχων, διεξάγει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία που «απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα. «Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές. Επικαλούμενοι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά στις αρχές αυτού του μήνα τη διαδικασία με σκοπό την εισδοχή τους στον διεθνή οργανισμό που ανάγεται στο 2011. Όμως το εγχείρημα θεωρείται πως έχει από ελάχιστες ως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ, κράτους-μόνιμου μέλους του ΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βρετανία καταδίκασε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε χθες Τρίτη το βράδυ να τερματιστούν οι «απαράδεκτες» βίαιες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από ισραηλινούς εποίκους εναντίον παλαιστινίων πολιτών, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, κι αξίωσε οι ισραηλινές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους δράστες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θορυβημένο για το επίπεδο της βίας» στη Δυτική Όχθη μετά τον «φρικιαστικό» θάνατο 14χρονου ισραηλινού εφήβου το Σάββατο, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο θάνατος του εφήβου υπό ακόμη άγνωστες συνθήκες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυροδότησε εκτεταμένες ενέργειες αντιποίνων από εποίκους, που επιτέθηκαν σε χωριά και πυρπόλησαν σπίτια και οχήματα το σαββατοκύριακο.

«Οι βίαιες επιθέσεις από πλευράς εξτρεμιστών εποίκων οδήγησαν στους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων», θυμίζει η βρετανική διπλωματία, ενώ άλλοι 75 και πλέον τραυματίστηκαν.

«Η άσκηση τέτοιας βίας εναντίον πολιτών είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους.

Κρίνοντας πως οι θάνατοι σηματοδοτούν την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην περιοχή σε «κρίσιμη στιγμή», το Φόρεϊν Όφις τονίζει πως είναι «ζωτικής σημασίας οι ισραηλινές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διενεργήσουν επείγουσες και διαφανείς έρευνες για όλους τους θανάτους και να εγγυηθούν πως όλοι οι δράστες βίαιων επιθέσεων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Τουλάχιστον 468 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα πάνω από 490.000 Ισραηλινοί, θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: