Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για SMS, μετακινήσεις

Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για SMS, μετακινήσεις
Τροχονόμος πραγματοποιεί έλεγχο για το αν ο οδηγός κι ο ο επιβάτης του αυτοκινήτου τηρούν τους υγειονομικούς κανονισμούς για την απαγόρευση μετακίνησης και δικαιούνται να ταξιδέψουν εκτός Αττικής, διόδια Ελευσίνας Παρασκευή 10 Απριλίου 2020. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, την μετακίνηση των πολιτών προς την επαρχία προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι των επαρχιακών πόλεων και χωριών από την πανδημία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χρήση SMS για τις μετακινήσεις αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων σήμερα Τετάρτη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προανήγγειλε χθες Τρίτη τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν σήμερα Τετάρτη στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Με αφορμή το άνοιγμα της εστίασης, η κ. Πελώνη είπε ότι «το θέμα του SMS θα εξεταστεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες», ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα αποτελέσει παρελθόν ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε χθες Τρίτη ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033, ενώ ως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι είμαστε «πολύ κοντά» στην πλήρη κατάργησή τους των SMS. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει η εστίαση, για την οποία δεν θα χρειάζονται SMS, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν παρελθόν. Όπως είπε, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν καταργηθεί η αποστολή SMS για όλων των ειδών τις δραστηριότητες από τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Καμπανάκι» για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Την εικόνα επιδείνωσης της επιδημίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, όπου υπάρχει σταθεροποίηση του ιικού φορτίου αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνουν τα τελευταία δεδομένα από την ανάλυση των λυμάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στα θετικά δεδομένα της χθεσινής ημέρας είναι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία σε κάτω από 400, η οποία εάν συνεχιστεί θα σημαίνει ότι ξεκινά η αποκλιμάκωση της πίεσης της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Χθες καταγράφηκαν 3.313 νέα κρούσματα της COVID-19 (διενεργήθηκαν 76.844 τεστ) εκ των οποίων 1.581 στην Αττική, 418 στη Θεσσαλονίκη και 89 στη Λάρισα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 92, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς που έχει καταγραφεί σε αυτό το τρίτο πανδημικό κύμα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες το μεσημέρι ήταν 813, ενώ λιγότερες από 400 ήταν οι νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19 σε νοσοκομεία (367 νέες εισαγωγές με μέσο όρο επταημέρου τις 464).

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών

Σημειώνεται ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων ηλικίας 40 έως 44 ετών που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.