Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο: Φορολογικό και αυτοδιοίκηση στην ατζέντα

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο: Φορολογικό και αυτοδιοίκηση στην ατζέντα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Κάθε υπουργός, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα θέματα που θα συζητηθούν.

Συνεδριάζει το απόγευμα στις 16:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα εξής:

– Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και ειδικότερα:
α) το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων,
β) το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

– Οι οικονομικές εξελίξεις με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

– Οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας».

Επιπλέον υπογραμμίζεται πως το νομοσχέδιο συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 09:00 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Κώστας Σκρέκας, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και Φωτεινή Αραμπατζή, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον υπουργό και τους υφυπουργούς η νέα ΚΑΠ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ενθάρρυνση συνεργατικών σχημάτων.