Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο – O Τσίπρας ορίζει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο παρά τις αντιδράσεις

Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο – O Τσίπρας ορίζει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο παρά τις αντιδράσεις
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (Α) και ο ΥΠΕΣ Αλέξης Χαρίτσης (Δ) στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή , Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019. Συνεδρίασε στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Παρά το «όχι» της ΝΔ στη συναίνεση που ζήτησε η κυβέρνηση και τις αντιδράσεις συνταγματολόγων και νομικών, ο πρωθυπουργός «τραβάει το σχοινί»

Συνεδριάζει το μεσημέρι, στις 13:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την αρνητική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Αντιλαμβανόμενος το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά ”δέσμευση” οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή Καλογήρου.

Μετά την αρνητική απάντηση της Πειραιώς και παρά το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν υπογράφει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, εκτός αν οι επιλογές έχουν τη συναίνεση της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, πηγές της κυβέρνησης έλεγαν από χθες πως αφού η κυβέρνηση έκανε την κίνησή της προς τη Ν.Δ. και εισέπραξε άρνηση, τότε έχει όλο το δικαίωμα να φέρει την πρόταση προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Είναι ωστόσο γνωστό ότι η επιστολή Καλογήρου συντάχθηκε εφόσον στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είχαν κατανοήσει πως οι αντιδράσεις -ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν ισχυρές και πως το θέμα δύσκολα θα προχωρούσε χωρίς συνέπειες. Υπουργοί όπως η κ. Παπακώστα, βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνταγματολόγοι και καθηγητές όπως οι κ.κ. Μανιτάκης, Αλιβιζάτος και Σταθόπουλος είχαν ήδη διαφωνήσει με την πρωθυπουργική πρόθεση να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου στο «παρά πέντε» των εθνικών εκλογών.