Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής- Στον ΟΗΕ οι ελληνικές θέσεις

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής- Στον ΟΗΕ οι ελληνικές θέσεις
Πάντως, η Αγκυρα διαρκώς κλιμακώνει τη ρητορική έντασης. Σε δηλώσεις του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη εκ μέρους της Ελλάδας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της.

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται σήμερα στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Χθες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το μνημόνιο δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες» και «ότι ορισμένες χώρες ειδικότερα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί οι θαλάσσιες ζώνες που μοίρασαν η Τουρκία και η Λιβύη περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και την Κύπρο».

Στον ΟΗΕ οι ελληνικές θέσεις

Ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, φέρνει η Αθήνα τη Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη με δύο επιστολές που κατατέθηκαν, χθες, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό, και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύουν τόσο την ελληνική θέση για τη συμφωνία που η Αθήνα θεωρεί «άκυρη», όσο και τις επιπτώσεις αυτής για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως έγραψε η «Κ» της Κυριακής, αναμένεται να αποτυπώνεται η ελληνική θέση για τη συμφωνία και τη μη αναγνώρισή της μαζί με τη νομική τεκμηρίωση της ελληνικής πλευράς, αλλά και το αίτημα προς τον κ. Γκουτέρες να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη η «άκυρη» συμφωνία. Η δεύτερη επιστολή της Αθήνας, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας –προεδρεύουσα χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ– θέτει το ζήτημα και σε άλλη βάση, η οποία, άλλωστε, αντανακλάται και από το ίδιο το όργανο στο οποίο απευθύνεται, καθώς αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να θέτει τη συμφωνία με όρους κινδύνων για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και να ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιληφθεί.

Κλιμακώνει τη ρητορική έντασης η Αγκυρα

Πάντως, η Αγκυρα διαρκώς κλιμακώνει τη ρητορική έντασης. Σε δηλώσεις του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη εκ μέρους της Ελλάδας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της. Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».  Και τόνισε ότι η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στη Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν λίγη ώρα μετά τις επίσης σε υψηλούς τόνους αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τις επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ «μη νόμιμες». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι άκυρη.