Συνελήφθη ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Σουδάν

Συνελήφθη ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Σουδάν
epa07498304 Demonstrators take part in a protest demanding the departure of Sudanese President Omar al-Bashir as they wait for an announcement outside the Sudanese Army headquarters in Khartoum, Sudan, 11 April 2019. According to media reports, Omar al-Bashir was expected to step down from the presidency following a four month uprising, held by citizens calling for his resignation. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεράστιες διαδηλώσεις συγκλόνισαν την χώρα και οδήγησαν σε επέμβαση του στρατού.

Μετά από κολοσσιαίες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την χώρα και την επέμβαση του στρατού, ανετράπη ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Αλ-Μπασίρ.

Ο Μπασίρ, που βρίσκονταν στην εξουσία για 30 ολόκληρα χρόνια και αποτελεί τον ηγέτη με την μακρύτερη θητεία από τότε που το Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1956, θεωρείται παρίας από την Δύση. Επίσης, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, σχετικά με θηριωδίες στο Νταρφούρ.

Ο Υπουργός Άμυνας Αουάντ Μοχάμεντ Ιμπν Άουφ δήλωσε πως ο Αλ-Μπασίρ συνελήφθηκε, η κυβέρνηση διαλύθηκε και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο ετών.

Η τηλεοπτική ανακοίνωση, συνοδευόμενη από πατριωτική μουσική, έλαβε χώρα καθώς διαδηλωτές  είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, και ζητούσαν την παραίτηση του.

Φώναζαν ένα σύνθημα που απευθύνονταν στον, πρώην πλέον, πρόεδρο της ώρας.

«Χόρευες για 30 χρόνια. Σήμερα είναι η σειρά μας να χορέψουμε».