Συνελήφθη ο ηγέτης της Καταλονίας στα σύνορα Γερμανίας-Δανίας

Συνελήφθη ο ηγέτης της Καταλονίας στα σύνορα Γερμανίας-Δανίας
epa06295219 Catalan dismissed President, Carles Puigdemont, greets supporters at the entrance of a restaurant in Vi square, Girona (Catalonia, northeastern Spain), 28 October 2017. Puigdemont offered a speech earlier today after Spanish Government removed him from post the previous day as part of the package of initiatives applied in observance to the Spanish Constitution's 155 Article. Puigdemont said that he does not acknowledge his dismissal as Catalan President and asked Catalans to have 'patience, persistance and perspective' to 'defend the conquests achieved up to now'. EPA/MARTA PEREZ

H γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη στη Γερμανία από την αστυνομία βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Ισπανία, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία. Την Παρασκευή είχε φύγει από τη Φινλανδία όπου φάνηκε ότι η αστυνομία θα προχωρούσε στη σύλληψή του και θα ξεκινούσε τη διαδικασία έκδοσης που ζήτησε η Ισπανία. Ο δικηγόρος, Ζάουμε Αλόνσο Κουεβίγιας, δεν είπε πού ακριβώς κρατείται ο Πουτζντεμόν στη Γερμανία.

Ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 25 ετών στην Ισπανία με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της στάσης επειδή διοργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα, το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον αυτονομιστή πρώην πρόεδρο της Καταλονίας στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει η Ισπανία. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε πως ο Πουτζντεμόν κρατείται κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ κοντά στα σύνορα με τη Δανία. Η αστυνομία δεν ανέφερε ακριβώς πού κρατείται ο Πουτζντεμόν.

«Η αστυνομία του Σλέσβιγκ-Χολστάιν δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση, εκτός από το ότι ο Πουτζντεμόν συνελήφθη στις 11:19 π.μ. τοπική ώρα (12:19 ώρα Ελλάδας).