Συνέντευξη με τον δημιουργό του θρυλικού Pac-Man

Συνέντευξη με τον δημιουργό του θρυλικού Pac-Man

Ο Τόρου Αϊουατάνι εξηγεί γιατί οι άνθρωποι έχουν αγαπήσει το Pac-Man εδώ και 35 χρόνια.

του Τζον Γκοντιόζι

Ο Pac-Man είναι ένας από τους μακροβιότερους χαρακτήρες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ιδού ο λόγος.

Μέχρι σήμερα, το παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει σε κάθε υπολογιστική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Η νέα ταινία Pixels της Sony Pictures αφορά ένα δεκάμετρο 3D Pac-Man που κατακλύζει τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Και σύμφωνα με το Guinness Book of World Records, το μικρό κίτρινο ανθρωπάκι είναι ο πιο αναγνωρίσιμος χαρακτήρας βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο.

Ο καθηγητής Τόρου Αϊουατάνι, ο δημιουργός του Pac-Man, συζητά με το Fortune πώς ο Pac-Man έχει καταφέρει να μας απασχολεί εδώ και 35 χρόνια.

Από που προέκυψε η ιδέα για το αρχικό Pac-Man;

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια είχαν μόνο βίαια θέματα, όπως τη δολοφονία εξωγήινων κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περισσότεροι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών εκείνη την εποχή ήταν άντρες. Θεωρούσα ότι τα κέντρα ψυχαγωγίας θα έπρεπε να προσελκύουν και το γυναικείο καταναλωτικό κοινό και ζευγάρια. Με αυτό κατά νου ξεκινήσαμε το σχεδιασμό ενός παιχνιδιού που επικεντρωνόταν γύρω από τη λέξη «τρώω» που θα στόχευε το γυναικείο φύλο και ζευγάρια, Τότε, μια μέρα, καθώς πήρα ένα κομμάτι πίτσα για μεσημεριανό, το σχήμα του υπόλοιπου της πίτσας έμοιαζε με χαρακτήρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Pac-Man. Σχεδίασα το Pac-Man και τα φαντάσματα με απλό και χαριτωμένο τρόπο, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από γυναίκες πελάτες.

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι είχατε κάτι ιδιαίτερο με το Pac-Man;

Καθώς το Pac-Man επρόκειτο αρχικά να απευθύνεται σε γυναίκες και ζευγάρια, σχεδιάσαμε το παιχνίδι ώστε να είναι «εύκολο», κάνοντας χρήση χαριτωμένων χαρακτήρων και με απλό έλεγχο (μόνο τέσσερις κινήσεις κατεύθυνσης). Αλλά τότε άρχισα να παρατηρώ ότι το παιχνίδι το απολάμβαναν όχι μόνο το γυναικείο καταναλωτικό κοινό, ή ζευγάρια, αλλά και επιχειρηματίες και άντρες. Τότε ένιωσα ότι αυτό το παιχνίδι θα έκανε παγκόσμια επιτυχία.

Τί νομίζετε ότι επέτρεψε στο παιχνίδι να παραμένει τόσο δημοφιλές εδώ και 35 χρόνια;

Το Pac-Man έχει γίνει αποδεκτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ από ηλικιωμένους και νέους, άνδρες και γυναίκες, λόγω των χαριτωμένων χαρακτήρων και του εύκολου gameplay που απαιτεί από τον παίκτη μόνο να κινηθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τους απλούς κανόνες του παιχνιδιού, κάνει το παιχνίδι εύκολο για τον καθένα.

Τί ομοιότητες βλέπετε μεταξύ των παλιών παιχνιδιών και σήμερα, με τους ανθρώπους που παίζουν παιχνίδια σε κινητά, κονσόλες, και PC;

Σχεδιάσαμε το Pac-Man έχοντας κατά νου κυρίως τους παίκτες και την εμπειρία που τους προσφέρει. Πάντα θέλουμε το παιχνίδι να είναι πρωτίστως «διασκεδαστικό». Ο λόγος που το Pac-Man έγινε παγκόσμια επιτυχία για τόσο πολύ καιρό είναι επειδή λάβαμε υπόψη τα ανθρώπινα συναισθήματα κατά την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Και νομίζω ότι οι έννοιες της «ευκολίας» με τον «ισορροπημένο σχεδιασμό του παιχνιδιού» είναι και οι δύο σημαντικές πτυχές του σχεδιασμού παιχνιδιών που απευθύνονται σε παίκτες όλων των γενεών.

Πηγή: fortune.com