Συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Πιο κοντά από ποτέ στη λύση του χρέους

Συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Πιο κοντά από ποτέ στη λύση του χρέους
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. Ο πρωθυπουργός, χθες βράδυ με την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εγκαινίασε την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ PIXEL/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Τετραγωνίσαμε τον κύκλο για τις συντάξεις» - Φορτισμένο το κλίμα για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του, σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ο πρωθυπουργός έβαλε ως ορίζοντα εξόδου από την κρίση την πενταετία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σημείο καμπής και η οικονομία της αλλάζει πρόσημο.

«Χαίρομαι που έπειτα από πέντε χρόνια υπάρχει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, λέγοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει τη χώρα ζητούσε εκλογές, ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση.

«Η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ευρεία ασταθή περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα με την επίσπευση των εκλογών και τι αν ακολουθήσουμε την έξοδο από την κρίση με βάση τον χάρτη που παρουσίασε χθες στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.

«Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα» επισήμανε και σημείωσε: «Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».

«Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα»

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες.

«Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα χθες, σε δυο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα» υπογράμμισε και τόνισε πως αν «θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων».

«Μέσα στο ’17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες».

Αναφερόμενος στη φοροφυγάδες, σημείωσε πως αν πλήρωναν θα είχαμε τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Για τα εργασιακά, είπε πως «εμείς θα αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και σε ερώτηση για τις μειώσεις των μισθών το 2012 , παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που την υπέγραψαν.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται στο πλευρό της για τη διαπραγμάτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. Επισήμανε πως από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δημιουργήθηκε ένα άλλο κλίμα στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το στερεότυπο ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν, άλλαξε και τόνισε πως τώρα αναδείχθηκε μια άλλη εικόνα, ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του. Τώρα έχουμε τον Τσακαλώτο, είμαι αισιόδοξος, συμπλήρωσε.

Πιο κοντά από ποτέ στη λύση για το χρέος
Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση, ενώ όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», προσθέτοντας πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.

Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».

Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες στα δημόσια ταμεία
Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα έσοδα θα δοθούν στα δημόσια ταμεία σε τρεις δόσεις, χαρακτηρίζοντάς τα και απρόσμενα έσοδα. Μάλιστα, δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα υπάρχει ήδη η δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

«Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές» τόνισε για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και είμαστε μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων. Ο νόμος για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε καθορίζει οι θέσεις εργασίας στα μέσα από εδώ και πέρα να είναι αξιοπρεπείς».

«Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, θα προχωρήσουμε και στο διαγωνισμό των περιφερειακών σταθμών και τον καθορισμό κανόνων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι να υπάρχει πλουραλισμός και αντικειμενική ενημέρωση. Οι τέσσερις σταθμοί θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας, που είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να μπουν κανόνες και είμαστε αποφασισμένοι να τους βάλουμε».

Φορτίστηκε το κλίμα για τις τηλεοπτικές άδειες
Αίσθηση προκάλεσε η ερώτηση της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Τσικρικά από την τηλεόραση του Alpha, η οποία, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, αναφερόμενη στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι νιώθει ότι την απολύει από τη δουλειά της.

«Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι κυβερνήσεις» είπε η δημοσιογράφος και ρώτησε τον πρωθυπουργό «γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, και στην τελευταία επιχείρηση» και απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο είπε ότι «δεν είσαστε η μόνη εργαζόμενη που βρίσκεστε σε μία δύσκολη θέση».

Εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν το 2008, προ της κρίσης 4.000 εργαζόμενους και τώρα έχουν 2.000, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν έκλαψε για αυτούς τους εργαζόμενους, όπως και για εκείνους της ΕΡΤ. «Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» είπε.

«Αυτό που μας αφορά δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να τις υπερασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο το οποίο ήταν ασύδοτο» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν στα αυτονόητα και το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προσέλκυση επενδύσεων
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα.

«Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δύο ταχυτήτων εξαιτίας της ΚΑΠ στην Ευρώπη, με το Νότο να είναι ουραγός. Ειδικά στη χώρα μας είχαμε στρεβλή λογική και κυρίως μια απαξίωση στη συνεταιριστική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για κοινή διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα τροφίμων, τα λεγόμενα καρτέλ. Να προσανατολίσουμε ό,τι εργαλεία έχουμε, όπως είναι το σχέδιο Γιούνκερ, για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο παραμένει η προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ, είπε ότι η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα μιας επιχείρησης δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε επενδυτές ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης προς όφελος του Δημοσίου.