Συνεργασία Walmart, IBM και άλλων κολοσσών για να επιλύσουν τα προβλήματα στον κλάδο των τροφίμων

Συνεργασία Walmart, IBM και άλλων κολοσσών για να επιλύσουν τα προβλήματα στον κλάδο των τροφίμων

Οι εταιρείες συνασπίζονται για την προώθηση της τεχνολογίας blockchain στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων.

 

του Ρόμπερτ Χάκετ

Η Walmart και μια ομάδα γιγάντων του κλάδου των τροφίμων συντονίζονται με την IBM για την από κοινού διερεύνηση τρόπων εφαρμογής της τεχνολογίας blockhain (αλυσίδα των μπλοκ) στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων τους.

Ο συνασπισμός αυτός περιλαμβάνει πωλητές λιανικής και εταιρείες τροφίμων όπως η Unilever, η Nestlé και η Dole. Στόχος τους είναι η χρήση blockchains· πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει γίνει γνωστή ως η βάση του κρυπτο-νομίσματος Bitcoin, για τη διατήρηση ασφαλών ψηφιακών αρχείων και τη βελτίωση της ανιχνευσιμότητας τροφίμων όπως κοτόπουλα, σοκολάτες και μπανάνες.

Αυτές οι εταιρείες θεωρούν τις αλυσίδες των μπλοκ σαν μια ευκαιρία αναθεώρησης των δικών τους διαδικασιών διαχείρισης δεδομένων σε ένα σύνθετο δίκτυο που περιλαμβάνει αγρότες, μεσάζοντες, διανομείς, φορείς μεταποίησης, λιανοπωλητές, μέλη ρυθμιστικών αρχών, και καταναλωτές. Ένα δυνητικό όφελος είναι ότι η έρευνα των παθήσεων που μεταδίδονται μέσω τροφίμων συνήθως διαρκεί εβδομάδες αλλά ένα σύστημα βασισμένο στην αλυσίδα των μπλοκ μειώνει τη διάρκεια σε μερικά δευτερόλεπτα.

Η Walmart έχει ήδη «τρέξει» δύο πειράματα βασισμένα στην αλυσίδα των μπλοκ, σε συνεργασία με την IBM. Το πρώτο πείραμα αφορούσε τον εντοπισμό κινεζικού χοιρινού κρέατος. Και το δεύτερο τον εντοπισμό μεξικάνικων μάνγκο.

Για τις δοκιμές, η Walmart χρησιμοποίησε το Hyperledger Fabric, μια αλυσίδα των μπλοκ που κατασκευάστηκε αρχικά από την IBM και πλέον ανήκει στην ομάδα Hyperledger του Ιδρύματος Linux. Αυτή είναι η αλυσίδα των μπλοκ που προτιμά η IBM, η οποία προσπαθεί να πείσει πελάτες της από διάφορους κλάδους, όπως ο τραπεζικός και ο κλάδος της υγείας, να δοκιμάσουν τη σχετική τεχνολογία.

Ο Φρανκ Γιάνας, αντιπρόεδρος ασφάλειας τροφίμων στη Walmart, έμεινε τόσο πολύ ικανοποιημένος από τις δοκιμές σε χοιρινό κρέας και μάνγκο που κινητοποίησε και άλλους για τον σκοπό αυτό. «Ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ που πολύ γρήγορα αρχίσαμε να απευθυνόμαστε και σε άλλους προμηθευτές και πωλητές λιανικής» είπε στο Fortune.

Η ομάδα των εταιρειών περιλαμβάνει επίσης την Kroger, την McCormick & Co., την McLane Company, την Driscoll’s, την Tyson Foods και την Golden State Foods.