Συνεργασίας της ΔΕΘ-Helexpo με τον μεγαλύτερο εκθεσιακό όμιλο του κόσμου

Συνεργασίας της ΔΕΘ-Helexpo με τον μεγαλύτερο εκθεσιακό όμιλο του κόσμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Reed Exhibitions μπαίνει στο ελληνικό χώρο των εκθέσεων με μια πολλά υποσχόμενη συμφωνία.

Μεγαλώνει το διεθνές “ανάστημα” της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, μέσω τής εκθεσιακής συνεργασίας, ελάχιστης ισχύος 10 ετών, που ξεκίνησε με τον μεγαλύτερο εκθεσιακό όμιλο του κόσμου, τη “Reed Exhibitions“, και πιο συγκεκριμένα με την αυστριακή θυγατρική του, “Reed Exhibitions Messe Wien”.

Παρότι η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά σε πρώτη φάση μόνο μια έκθεση, στόχος είναι να επεκταθεί στην ανάπτυξη και άλλων εκθεσιακών πρότζεκτ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας εμμέσως το brand της ελληνικής εταιρείας, αλλά και προσφέροντας στην άλλη πλευρά το ιδανικό -γεωγραφικά- ορμητήριο για τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.

Εν αναμονή των εξελίξεων, η αρχή τής συνεργασίας γίνεται με το σημαντικότερο -και πλέον αναγνωρίσιμο διεθνώς- εκθεσιακό brand τής Reed Exhibitions Messe Wien, την Aqua-Therm, την οποία από το 2016 θα διοργανώνει αποκλειστικά η ΔΕΘ-Helexpo για την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ, την Αλβανία και την Κύπρο. Η διοργάνωση αφορά τους κλάδους της θέρμανσης, οικιακής και βιομηχανικής, του κλιματισμού-εξαερισμού, της ύδρευσης-αποχέτευσης και του εξοπλισμού για εγκαταστάσεις σπα, σάουνες και πισίνες.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική τοποθεσία και αυτή η περίοδος, τώρα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ιδανική [για να έρθουμε εδώ]» σημείωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Reed Exhibitions Messe Wien, Ματίας Λίμπεκ (Matthias Limbeck), δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Για το ενδεχόμενο επιχειρηματικού “γάμου”

Ερωτηθείς αν το μακροχρόνιο “φλερτ” μεταξύ της Reed και της ΔΕΘ-Helexpo (που μετρά περίπου 25 χρόνια κι έφτασε στο απόγειό του πριν από 15, χωρίς όμως αποτέλεσμα) μπορεί να εξελιχθεί κάποια στιγμή σε “γάμο” υπό τη μορφή στρατηγικής συνεργασίας, ο κ. Λίμπεκ απάντησε: «Στις χώρες όπου έχουμε αναπτύξει παρουσία […] ποτέ δεν επενδύουμε σε υποδομές […] Πηγαίνουμε πάντα σε αγορές με προοπτική ανάπτυξης και ευκαιρίες. Στόχος μας δεν είναι μόνο η μία έκθεση, αλλά περισσότερες. Τα πάντα είναι δυνατά για το μέλλον και είμαστε πάντα σε εντατική επαφή με ειδήμονες αλλά βαδίζουμε βήμα-βήμα» πρόσθεσε.

«Η διεθνοποίηση ήταν από τις βασικές μας προτεραιότητες και τώρα παίρνει σάρκα και οστά» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, αναφερόμενος στη συμφωνία των δύο οργανισμών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, υπογράμμισε: «Φέρνουμε ένα διεθνές εκθεσιακό προϊόν στην πόλη, μια έκθεση ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη στον τομέα της, με μεγάλο κύρος».

Πρόσθεσε πως ήδη τα πρώτα μηνύματα για συμμετοχές στην Aqua-Therm της Θεσσαλονίκης, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Ασία είναι ενθαρρυντικά και η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-14 Φεβρουαρίου του 2016 ταυτόχρονα με τις Infacoma και Energytech, αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει τον καθαρό εκθεσιακό χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα οι δύο εκθέσεις, αυξάνοντάς τον κατά 3000 τμ. Κατά τον κ.Ποζρικίδη, το γεγονός ότι η Reed διαθέτει 25 πράκτορες πωλήσεων (sales agents) στον ευρωπαϊκό χάρτη για την Aqua-Therm διανοίγει σημαντικές δυνατότητες για τη ΔΕΘ-Helexpo η οποία λόγω του μικρού της μεγέθους δεν είναι σε θέση να συντηρεί διεθνές δίκτυο πωλήσεων.

Eκθεσιακός “γίγαντας”

Η μητρική Reed Exhibitions είναι ο μεγαλύτερος εκθεσιακός οργανισμός στον κόσμο, με δραστηριότητα σε 43 χώρες, 41 γραφεία, 3.700 εργαζόμενους και περισσότερες από 500 εκθέσεις, όπου συμμετέχουν περί τα επτά εκατομμύρια άτομα.

Στην Αυστρία η Reed Exhibitions (σε Βιέννη και Σάλτσμπουργκ) διοργανώνει 30 εκθέσεις σε 40 βιομηχανικούς κλάδους (13 στο εξωτερικό), με τους εκθέτες να φτάνουν το 2014 τους 6.964 και τους συμμετέχοντες τους 594.167.

Η Aqua-Therm, η οποία είναι αμιγώς ‘B2B” έκθεση, διοργανώνεται (μαζί με τη Θεσσαλονίκη) σε 13 πόλεις και 11 χώρες από το 2004. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιείται ετησίως, αρχής γενομένης από το 2016.

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες από τη διοργάνωση της έκθεσης, το “υψηλό” προφίλ της δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την τιμολογιακή πολιτική των άλλων δύο εκθέσεων, ταυτόχρονα με τις οποίες θα πραγματοποιείται. “Θα επηρεαστεί μεν κάπως η τιμολογιακή πολιτική, γιατί εδώ μιλάμε για ένα άλλο προϊόν, διεθνοποιημένο και B2B, αλλά όχι πολύ, θα παραμείνει σχεδόν ίδια. Δεν μπορείς να βάζεις εξωπραγματικά νούμερα σε επιχειρήσεις που δεν αντέχουν”, κατέληξε ο κ. Ποζρικίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ