Συνεχίζεται η δυστοκία στο καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας – Υψηλή η αβεβαιότητα για δαπάνες

Συνεχίζεται η δυστοκία στο καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας – Υψηλή η αβεβαιότητα για δαπάνες
Ahaus Castle in the center of Ahaus Germany Photo: Shutterstock
«Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική οικονομική κατάσταση, οι άνθρωποι φαίνεται να θεωρούν σκόπιμο να αποταμιεύουν».

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίαζε οριακά ανάκαμψη για τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος συνολικά καθώς οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για τις δαπάνες τους.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από ινστιτούτο GfK και το Ινστιτούτο Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM), ο δείκτης καταναλωτικές εμπιστοσύνης στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις -19,9 μονάδες έναντι -20,6 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -20 μονάδες.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών για τα εισοδήματα τον Μάιο, η οποία συνυπολογίζεται στην εκτίμηση της έρευνας για το κλίμα των καταναλωτών για τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, η μείωση της προθυμίας για αγορές και η αύξηση της προθυμίας για αποταμίευση είχαν αρνητική επίδραση.

«Το επίπεδο του κλίματος καταναλωτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και η αβεβαιότητα των καταναλωτών παραμένει υψηλή», δήλωσε ο Ρολφ Μπέρκλ, επικεφαλής του τμήματος κλίματος καταναλωτών του NIM, επισημαίνοντας τις διαταραχές στους δασμούς και τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και την προοπτική ενός ιστορικού τρίτου έτους χωρίς ανάπτυξη στη Γερμανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική οικονομική κατάσταση, οι άνθρωποι φαίνεται να θεωρούν σκόπιμο να αποταμιεύουν», πρόσθεσε.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει υποσχεθεί να αυξήσει δραστικά τις επενδύσεις και να τονώσει την οικονομία μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης.

Ωστόσο, η απρόβλεπτη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους δασμούς απειλεί την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας και ώθησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη έως το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: