Συνεχίζεται η επιχειρηματική συρρίκνωση στην Ευρωζώνη – Πτώση στην απασχόληση για πρώτη φορά από το 2021

Συνεχίζεται η επιχειρηματική συρρίκνωση στην Ευρωζώνη – Πτώση στην απασχόληση για πρώτη φορά από το 2021
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Οι ζοφερές προοπτικές ενισχύονται από την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία συρρίκνωση των νέων επιχειρήσεων».

Την αρνητική της πορείας συνέχισε (και) για τον Νοέμβριο του 2023 η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον τελικό σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η HCOB με την S&P Global.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες έναντι 46,5 μονάδων τον Οκτώβριο και έναντι 47,1 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παρά τη βελτίωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, πρόκειται για τον 6ο συνεχόμενο μήνα που ο σύνθετος PMI κινείται κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά εργασίας υπέκυψε τελικά στην καθοδική αντίσταση από την αποδυνάμωση των συνθηκών ζήτησης, καθώς η απασχόληση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ ανέβηκε ελάχιστα, παρέμεινε υποτονική σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα και οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 48,7 από 47,8 τον Οκτώβριο.

«Ο τομέας των υπηρεσιών διατήρησε την πτωτική του πορεία τον Νοέμβριο. Η μέτρια βελτίωση του δείκτη δραστηριότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά μια ταχεία ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

«Οι ζοφερές προοπτικές ενισχύονται από την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία συρρίκνωση των νέων επιχειρήσεων. Για το τέταρτο τρίμηνο διαφαίνεται πτώση του ΑΕΠ» προστίθεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: