Συνεχίζεται η κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Οι αγορές «βλέπουν» μείωση επιτοκίων της Fed το 2024

Συνεχίζεται η κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Οι αγορές «βλέπουν» μείωση επιτοκίων της Fed το 2024
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι αναλυτές αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2024, σε ποσοστό 47,4%.

Σε πορεία αποκλιμάκωσης συνεχίζει να κινείται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τον Νοέμβριο με την επιβράδυνση των τιμών στην αμερικανική οικονομία να ενισχύει τις απόψεις των επενδυτών για μείωση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, σε ετήσιο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,2% τον Οκτώβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνι στο 0%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4%, αμετάβλητός σε σχέση με τον Οκτώβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Οκτώβριο, εντός των εκτιμήσεν των αναλυτών.

Άνοδος στα τρόφιμα, μείωση στην ενέργεια

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τρόφιμων κατέγραψαν ετήσια άνοδο 2,9%.

Στον αντίποδα, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν ετήσια μείωση 5,4%.

Οι τιμές των καταλυμάτων αυξήθηκαν κατά 0,4% και 6,5% σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Η προσοχή στην Fed

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται καθώς ξεκινά διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC).

Οι αναλυτές αναμένουν πως τη Τετάρτη η Fed θα ανακοινώσει πως διατηρεί αμετάβλητο το εύρος των βασικών της επιτοκίων, στο 5,25%-5,50% που βρίσκονται σήμερα.

Η προσοχή στρέφεται στις δηλώσεις που θα κάνει ο επικεφαλής της τράπεζες, Τζερόμ Πάουελ, για το κατά πόσο η Fed σκέφτεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της εντός του 2024.

Σύμφωνα με το FedWatch του CME Group, οι αναλυτές αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2024, σε ποσοστό 47,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: