Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
- 09/05/2025, 09:23
- SHARE

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν «πολλαπλές επιθέσεις» χρησιμοποιώντας drones και άλλα πυρομαχικά κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ινδίας την Πέμπτη το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ινδικό στρατό, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Οι παλιοί εχθροί συγκρούονται από την Τετάρτη, όταν η Ινδία χτύπησε πολλαπλές τοποθεσίες στο Πακιστάν που χαρακτήρισε «στρατόπεδα τρομοκρατών», σε αντίποινα για μια φονική επίθεση εναντίον ινδουιστών τουριστών στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα.
Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση, αλλά από τότε οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει πυρά και βομβαρδισμούς και έχουν στείλει drones και πυραύλους στον εναέριο χώρο της άλλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 48 άτομα.
Οι μάχες είναι οι πιο αιματηρές από τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή Κάργκιλ του Κασμίρ το 1999. Η Ινδία στοχεύει πόλεις στις επαρχίες της ηπειρωτικής χώρας του Πακιστάν εκτός του πακιστανικού Κασμίρ για πρώτη φορά από τον πλήρη πόλεμο του 1971.
Ο ινδικός στρατός δήλωσε ότι πακιστανικές δυνάμεις προέβησαν σε «πολλαπλές παραβιάσεις της εκεχειρίας» κατά μήκος των de facto συνόρων των δύο χωρών στο Κασμίρ, μια περιοχή που είναι διαιρεμένη μεταξύ τους αλλά διεκδικείται στο σύνολό της και από τις δύο.
«Οι επιθέσεις με drones αποκρούστηκαν αποτελεσματικά και δόθηκε η κατάλληλη απάντηση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας», δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι όλα τα «κακόβουλα σχέδια» θα αντιμετωπιστούν με «δύναμη».
Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Αταουλάχ Ταράρ, δήλωσε ότι η δήλωση του ινδικού στρατού ήταν «αβάσιμη και παραπλανητική» και ότι το Πακιστάν δεν είχε αναλάβει καμία «επιθετική δράση» εναντίον περιοχών εντός του ινδικού Κασμίρ ή πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Η Ισλαμαμπάντ είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι επιτέθηκε στην πόλη Παθάνκοτ στην ινδική πολιτεία Πουντζάμπ, στη Σριναγκάρ στην κοιλάδα του Κασμίρ και στο Τζαϊσαλμέρ της πολιτείας Ρατζαστάν, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «αβάσιμες» και «πολιτικά υποκινούμενες».
Μια «μεγάλη απόπειρα διείσδυσης» «αποτράπηκε» στην περιοχή Σάμπα του Κασμίρ την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με την Ινδική Δύναμη Ασφάλειας Συνόρων, ενώ η βαριά πυροβολική συνεχίστηκε στην περιοχή Ούρι την Παρασκευή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο ασφαλείας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Αρκετές κατοικίες πυρπολήθηκαν και υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Ούρι… μία γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών που διήρκεσαν όλη τη νύχτα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι σειρήνες ηχούσαν για περισσότερο από δύο ώρες την Παρασκευή στην παραμεθόρια πόλη Αμριτσάρ της Ινδίας, όπου βρίσκεται ο Χρυσός Ναός που λατρεύουν οι Σιχ, και οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Τα ξενοδοχεία ανέφεραν απότομη πτώση της πληρότητας, καθώς οι τουρίστες εγκατέλειψαν την πόλη μέσω των οδικών αρτηριών, μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου.
«Θέλαμε πραγματικά να μείνουμε, αλλά οι δυνατοί θόρυβοι, οι σειρήνες και οι διακοπές ρεύματος μας στερούν τον ύπνο. Οι οικογένειές μας στην πατρίδα ανησυχούν για εμάς, οπότε κλείσαμε ταξί και φεύγουμε», δήλωσε Βρετανός υπήκοος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Άλλες παραμεθόριες περιοχές έλαβαν επίσης προληπτικά μέτρα την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων η Μπουτζ στο Γκουτζαράτ, όπου οι αρχές ανέφεραν ότι τουριστικά λεωφορεία παρέμεναν σε ετοιμότητα για την εκκένωση των κατοίκων κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Τα σχολεία και τα φροντιστήρια έκλεισαν στην έρημη περιοχή Μπικανέρ του Ρατζαστάν, ενώ οι κάτοικοι κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή σε καταλύματα που θα τους παρέχει η κυβέρνηση.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, έχουν καλέσει τις δύο χώρες να ηρεμήσουν τις εντάσεις, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς επανέλαβε την Πέμπτη το κάλεσμα για αποκλιμάκωση.
«Θέλουμε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις χώρες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The Story with Martha MacCallum» του Fox News.
Οι σχέσεις μεταξύ της ινδουιστικής Ινδίας και του ισλαμικού Πακιστάν είναι τεταμένες από τότε που οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την αποικιοκρατία της Βρετανίας το 1947.
Το Κασμίρ, μια περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία, βρίσκεται στο επίκεντρο της εχθρότητας και οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει δύο από τους τρεις πολέμους τους για την περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ελληνοτουρκικά: Τι ζητούν Αμερικανοί βουλευτές για τη στάση του Τραμπ προς τον Ερτογάν;
- Ανθεκτικότητα στις εξαγωγές της Κίνας παρά τους δασμούς των ΗΠΑ – Αύξηση 8,1% τον Απρίλιο
Πηγή: reuters.com