«Συγγνώμη, η μπύρα μας τελείωσε» – Οι δυτικές κυρώσεις μειώνουν τα αποθέματα εισαγώμενου αλκοόλ στη Ρωσία

«Συγγνώμη, η μπύρα μας τελείωσε» – Οι δυτικές κυρώσεις μειώνουν τα αποθέματα εισαγώμενου αλκοόλ στη Ρωσία
Photo: pixabay.com
«Δεν υπάρχει πια Guinness και δεν θα επιστρέψει, τουλάχιστον προς το παρόν», είπε ένας μπάρμαν στο White Hart, μια μεγάλη αγγλικού τύπου παμπ στο κέντρο της Μόσχας, δίπλα στην κεντρική τράπεζα.

«Συγγνώμη, αυτό ήταν το τελευταίο μπουκάλι τσέχικης μπύρας που είχαμε», λέει ένας σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας, ένα μήνα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις.

Μετά από 100 και πλέον ημέρες από αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, το αλκοόλ ξένης προέλευσης εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στις παμπ της Μόσχας, αλλά τα κάποτε άφθονα αποθέματα μειώνονται.

«Ορισμένες παμπ συσσώρευσαν μεγάλα αποθέματα όταν όλα ξεκίνησαν. Όμως, από όσο γνωρίζω, δεν έχουν παραγγελθεί και επιβεβαιωθεί νέες παραδόσεις μετά τις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Σκίρπκιν, ο οποίος διαχειρίζεται δύο μπαρ στη Μόσχα.

Πολλές ξένες εταιρείες εγκατέλειψαν τη Ρωσία και το θάλασσιο εμπόριο έχει πέσει κατακόρυφα, πιέζοντας την οικονομία και επηρεάζοντας τις συνήθειες των Ρώσων που έχουν συνηθίσει σε μια πλούσια επιλογή ξένων αλκοολούχων ποτών.

«Η κατάσταση για την μπύρα είναι πολύ άχαρη», είπε ο Αντόν, ένας 36χρονος ειδικός στον τομέα της πληροφορικής που εργάζεται για έναν κρατικό χρηματοοικονομικό οργανισμό στη Μόσχα.

«Για να μην αναφέρω την Paulaner, την Pilsner Urquell και άλλα εύγεστες, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η ρωσική μπύρα ήρθε για να μείνει. Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο με τις εισαγωγές μπύρας αλλά ακόμη και με τις εισαγωγές λυκίσκου», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές ζυθοποιίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πρώτων υλών, όπως ο λυκίσκος.

«Οι επιπλοκές με την αποστολή χρημάτων σε προμηθευτές στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, είναι τώρα τα δύο πιο δύσκολα ζητήματα», δήλωσε η ένωση παραγωγών μπύρας της Ρωσίας, επικαλούμενη την Beer Resource, έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς πρώτων υλών στη Ρωσία για ζυθοποιούς.

Οι μεγαλύτερες ξένες γραμμές εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των τριών κορυφαίων MSC, Maersk, CMA CGM – ανέστειλαν προσωρινά τις αποστολές φορτίων από και προς τη Ρωσία, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε φορτηγά οχήματα που είναι ταξινομημένα σε αυτές τις χώρες.

«Δεν υπάρχει πια Guinness και δεν θα επιστρέψει, τουλάχιστον προς το παρόν», είπε ένας μπάρμαν στο White Hart, μια μεγάλη αγγλικού τύπου παμπ στο κέντρο της Μόσχας, δίπλα στην κεντρική τράπεζα. Πουλούσε την μαύρη μπύρα για 690 ρούβλια (10,83 δολάρια) ανά πίντα.

Η Diageo, η οποία παράγει τη βότκα Smirnoff και Guinness, ξεκίνησε τη δική της διανομή στη Ρωσία το 2006 και κάποτε σημείωσε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα. Ανέφερε τον Μάρτιο ότι ανέστειλε όλες τις εξαγωγές στη Ρωσία καθώς και την τοπική παραγωγή των μπύρας της.

Αλλά η Guinness, που έχει διάρκεια ζωής ενός έτους όταν αποθηκεύεται σε βαρέλια, είναι ακόμα διαθέσιμη σε δύο παμπ εκεί κοντά, όπου οι μπάρμαν είπαν ότι πουλούσαν αποθέματα με ελάχιστες ελπίδες ότι θα αναπληρωθούν σύντομα.

«Έχουμε αποθέματα που θα επαρκούν για μισό χρόνο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του εισαγωγέα μπύρας Nice Beer που εδρεύει σε προάστιο της Μόσχας.

Το σκληρό αλκοόλ ξένης παραγωγής θα μπορούσε επίσης να γίνει σπάνιο.

Οι αποθήκες είναι σχεδόν άδειες και τα εστιατόρια πουλούν παλιό απόθεμα, δήλωσε ο Σεργκέι Μιρόνοφ, διαμεσολαβητής των εστιατορίων της Μόσχας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμπερανγκ στη Δύση και θα δώσουν νέες ευκαιρίες για ρωσικές εταιρείες.

Καθώς οι ροές ξένων οινοπνευματωδών ποτών στερεύουν, τα μπαρ και τα καταστήματα εξετάζουν το ενδεχόμενο ντόπιας παραγωγής ποτών.

«Ξεκινήσαμε να αναζητούμε εγχώριες εναλλακτικές για τις ξένες μπίρες και, ως αποτέλεσμα, η επιλογή έχει αλλάξει δραστικά. Το εισαγόμενο αλκοόλ είναι πλέον 20-50% πιο ακριβό, ενώ οι τοπικές μπίρες είναι ελαφρώς πιό φθηνές φθηνότερες από τις εισαγόμενες πριν από τις 24 Φεβρουάρίου», είπε ο Σκίρπκιν.