Συγγνώμη, Volkswagen και Ford. Η Tesla δεν σκοπεύει να παραδώσει το στέμμα της στα ηλεκτρικά οχήματα σύντομα

Συγγνώμη, Volkswagen και Ford. Η Tesla δεν σκοπεύει να παραδώσει το στέμμα της στα ηλεκτρικά οχήματα σύντομα
ANKARA, TURKEY - JULY 01: In this photo illustration logos of "Tesla" are displayed in Ankara, Turkey on July 01, 2021. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Η Tesla σημείωσε την περασμένη Τετάρτη κέρδη ρεκόρ ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, ξεπερνώντας τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις αυξήσεις του κόστους λόγω πληθωρισμού και τη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων λόγω του COVID σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας. Η εταιρεία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών με μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγώντας την τιμή της μετοχής σε άνοδο 6% στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της Πέμπτης.

Τα στοιχεία για την παραγωγή και παράδοση οχημάτων παρέμειναν σταθερά, ένα αξιέπαινο επίτευγμα δεδομένων των πολλών δυσκολιών στην κατασκευή. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους έφθασε στο 19,2%, από 14,7% το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές αντέδρασαν με ψυχραιμία στις αυξήσεις των τιμών και τα μη μεταποιητικά έσοδα εκτινάχθηκαν. Το εταιρικό χρέος, εξαιρουμένης της χρηματοδότησης οχημάτων και ενεργειακών προϊόντων, πλησίασε το μηδέν μετά από αποπληρωμή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για την Tesla, το ισχυρό τρίμηνο προμηνύει έναν ακόμη καλύτερο μέλλον στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί να ξοδέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταμορφώσουν τους στόλους τους που κινούνται με φυσικό αέριο και οι νεοσύστατες εταιρείες του χώρου ελπίζουν να διαταράξουν την αγορά.

Αντί να καταρρεύσει λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας των τελευταίων δύο ετών, τα οποία επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στους ημιαγωγούς και τις πρώτες ύλες παραγωγής, η Tesla έχει ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς μέσω στενών δεσμών με προμηθευτές και εκτεταμένης κάθετης ολοκλήρωσης. Εντωμεταξύ, οι ηγέτες τριών νεαρών ανταγωνιστών της Tesla – η Rivian, η Lucid και η Lordstown – συνεχίζουν να μειώνουν τους στόχους παραγωγής λόγω της αδυναμίας τους να αποκτήσουν ανταλλακτικά.

Τα πλεονεκτήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας της Tesla δεν είναι τόσο έντονα σε σύγκριση με παλαιού τύπου αυτοκινητοβιομηχανίες, πολλές από τις οποίες έχουν υφιστάμενες συνεργασίες με προμηθευτές και εγκαταστάσεις παραγωγής. Αλλά η επιτυχία της Tesla παρέχει πλέον στην εταιρεία μεγαλύτερα αποθέματα που μπορούν να τροφοδοτήσουν τις φιλοδοξίες του Musk για καινοτομία που οδηγεί στο κέρδος.

Μετά την αποπληρωμή χρέους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 12 μήνες, η Tesla θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να επενδύσει σε πρόσθετη κλίμακα παραγωγής και νεότερη τεχνολογία. Η εταιρεία, η οποία παρέδωσε περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα το 2021, στοχεύει να αυξάνει την παραγωγή κατά 50% ετησίως για να επιτύχει το στόχο της αποστολής 20 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως.

Ο Musk τόνισε επίσης τα σχέδια της Tesla για οχήματα χωρίς οδηγό, ταξί-ρομπότ και το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των κερδών την Τετάρτη. Ο Musk έχει προβλέψει ότι και τα τρία προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια, αν και είναι γνωστός στο παρελθόν να αποτυγχάνει όταν θέτει υπερβολικά φιλόδοξους στόχους.

Πηγή: Fortune.com