Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν – «Αγκάθι» το αν θα είναι γενικό ή θα αφορά μόνο το ρωσικό αέριο

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν – «Αγκάθι» το αν θα είναι γενικό ή θα αφορά μόνο το ρωσικό αέριο
Gas compressor station "Nesvizhskaya", one of the five stations on the Belarussian strip of the Yamal-Europe gas-main. Last January Gazprom built up the gas transit through Belarus to Europe. (Photo by Ivan Rudnev / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανέλθει με την τελική της πρόταση την επόμενη εβδομάδα, ενώ το συμβούλιο υπουργών θα κληθεί να ξανασυνεδριάσει για να τις εγκρίνει πριν το τέλος του μήνα.

Το συμβούλιο των υπουργών Eνέργειας συμφώνησε επί της αρχής ότι πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όπως, στο αν το πλαφόν θα είναι γενικό ή θα αφορά μόνο το ρωσικό αέριο…

Η πλειοψηφία των κρατών μελών, 16 από τις 27 χώρες απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο και ζήτησαν το όριο να τεθεί σε όλες τις εισαγωγές αερίου, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα που υποστήριξε πως η πρόταση της Κομισιόν θα είχε το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα καθώς θα πυροδοτούσε νέα εκτίναξη των τιμών.

Η Ρωσία άλλωστε έχει προειδοποιήσει ότι αν μπει πλαφόν θα κλείσει την στρόφιγγα.

«Η Δύση δεν καταλαβαίνει: Η εισαγωγή πλαφόν στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους θα κάνει ολισθηρό το έδαφος που πατάει», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανέλθει με την τελική της πρόταση την επόμενη εβδομάδα, ενώ το συμβούλιο υπουργών θα κληθεί να ξανασυνεδριάσει για να τις εγκρίνει πριν το τέλος του μήνα.

Ευρεία αποδοχή ωστόσο είχε η πρόταση για την υιοθέτηση ενός μηχανισμού παρόμοιου με αυτόν που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και 2 μήνες, με την αποζημίωση σε σταθερή τιμή της παραγωγής ενέργειας που έχει χαμηλό κόστος και την δέσμευση των υπερκερδών που δημιουργούνται στο χρηματιστήριο ενέργειας.

«Νομίζω ότι η πρόταση της Κομισιόν για την παρακράτηση κάποιων από τα υπερκέρδη και επιστροφής τους στα νοικοκυριά, είναι λογική», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Ιρλανδίας Ήμον Ράιαν.

Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 τεραβατώρας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Διαφωνίες καθυστερούν τις αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση

Όπως αναμενόταν σήμερα, έγινε μία συζήτηση με πολλές διαφωνίες κάτι που δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και επισήμως πια ένα μεγάλο μπλοκ χωρών είπε «όχι» στην πρόταση της κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό που θέλει η πλειοψηφία και είναι ξεκάθαρο είναι γενικό πλαφόν φυσικού αερίου από όπου κι αν προέρχεται και με αυτή τη θέση θα προχωρήσει. Θα δούμε πού θα κινηθεί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία της της επόμενη εβδομάδα.

Το θετικό ωστόσο, όπως έλεγε ευρωπαϊκή πηγή, είναι ότι υπήρξε θετικό πολιτικό μήνυμα ώστε σύντομα να υπάρξουν αποφάσεις και σταδιακά να υπάρξει μείωση των τιμών.

Πηγή: ertnews.gr