Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με φόντο την ενέργεια

Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με φόντο την ενέργεια

Ποιος ο ρόλος των τριών χωρών στη διεθνή πολιτική σκακιέρα λόγω γεωγραφικής θέσης και ενεργειακών κοιτασμάτων. 

Ο ρόλος της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αναδειχθεί στη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στην Ελούντα της Κρήτης.

Λίγες ώρες αργότερα θα φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Γουόλτερ Στάινμάγιερ, προσκαλεσμένος του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, με μία ατζέντα συνομιλιών που θα περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Ως προς αυτό, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά “να θέτει αλλά όχι να προτάσσει” το θέμα, διότι, τυπικά, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχει ακόμη ψηφισθεί από την Ολομέλεια.

Ο αρχικός προγραμματισμός μάλιστα για ψήφιση του πορίσματος τον Νοέμβριο δεν θα τηρηθεί, λόγω άλλων προτεραιοτήτων, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τη διαδικασία στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο επίκεντρο ενέργεια, εξορύξεις και υποδομές 

Από το πρωί σήμερα η προσοχή θα είναι στραμμένη στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ελούντα της Κρήτης. Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής-Τηλεπικοινωνιών-Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον αιγυπτιακό Τύπο ο κ.Κοτζιάς τόνισε χθες ότι “η Ελλάδα και η Αίγυπτος αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, τόσο ως κόμβοι ενέργειας όσο και μεταφορών”, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι “οι αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο χώρες θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Μέχρι το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τρεις διμερείς συναντήσεις του κ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι:

* Η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη θα επικεντρωθεί στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

* Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις, τη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Κοινή δήλωση» και έξι υπογραφές

Οι τρεις ηγέτες θα έχουν και κατ’ιδίαν συνάντηση (περί τις 11.30πμ), ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.

Ανάλογες διμερείς και τριμερείς επαφές θα έχουν οι υπουργοί που πλαισιώνουν τις τρεις κυβερνητικές αποστολές, ενώ στο γεύμα εργασίας το “μενού” θα είναι οι τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα υιοθετήσει «Κοινή Δήλωση», ενώ θα υπογραφούν τα εξής κείμενα:

• Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.

• Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

• Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

• Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

• Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

• Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).