Σύνοδος Κορυφής: Κλείδωσε η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανασυγκρότησης

Σύνοδος Κορυφής: Κλείδωσε η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανασυγκρότησης
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόταση συμβιβασμού από τη Γερμανία έκαμψε τις αντιρρήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας και άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής του Προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου.

Συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανασυγκρότησης από την πανδημία του κορωνοϊού και τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου επετεύχθη νωρίτερα απόψε με τη γερμανική πρόταση συμβιβασμού, η οποία έκαμψε τελικά τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και εγκρίθηκε και από τα 27 κράτη- μέλη, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

«Μπορούν να εφαρμοστούν»

«Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανασυγκρότησης «Next Generation EU» μπορούν τώρα να εφαρμοστούν, συνδεδεμένα με έναν μηχανισμό για το κράτος δικαίου. Προηγουμένως, η Γερμανία ως ασκούσα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε αναπτύξει μία πρόταση συμβιβασμού, την οποία κατέστη εφικτό να εγκρίνουν η Πολωνία και η Ουγγαρία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για πρώτη φορά κατοχυρώνονται η δέσμευση για το κράτος δικαίου και ένας μηχανισμός προστασίας του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση παραβιάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν με ειδική πλειοψηφία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν ήθελαν να εγκρίνουν αυτόν τον κανόνα», αλλά η γερμανική προεδρία υποστήριξε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και ανέπτυξε ανάλογη συμβιβαστική πρόταση, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εκκρεμούν…

Σύμφωνα με την καγκελαρία, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκονται ακόμη η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας «Νότια Γειτονία» και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.