Σύνοδος Κορυφής σε «ναρκοθετημένο πεδίο»

Σύνοδος Κορυφής σε «ναρκοθετημένο πεδίο»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Συρία, ο παράγοντας Τραμπ, το Brexit και οι προσφυγικές ροές στο μενού της Συνόδου Κορυφής. 

Κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην Ουκρανία, στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη: οι καυτοί φάκελοι δεν λείπουν από τις συνομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα διεξαχθούν σε «ναρκοθετημένο πεδίο» κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής της Ενωσης στις Βρυξέλλες, την τελευταία αυτής της χρονιάς που σημαδεύτηκε από το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα απουσιάσει άλλωστε από το αποψινό δείπνο για να αφήσει τους ομολόγους της να συζητήσουν τη μέθοδο που θα ακολουθήσει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το Λονδίνο επικαλεστεί επισήμως το άρθρο 50.

«Βαδίζουμε σε ναρκοθετημένο πεδίο, υπάρχουν τόσες συζητήσεις στην ατζέντα που μπορούν να εξελιχθούν στραβά», προειδοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος πριν από τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα ασχοληθεί επίσης με το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οι 28 θα πρέπει να επιτύχουν συμφωνία για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι οποίες επιβλήθηκαν το 2014 μετά την συντριβή της πτήσης MH17 Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, όπως έχουν ζητήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που καταδικάζει την προσάρτηση της Κριμαίας και την ρωσική παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ανανεώνει τις κυρώσεις εδώ και δύο χρόνια. Ομως ορισμένες χώρες, κυρίως η Ιταλία, δείχνουν απροθυμία για να συμφωνήσουν στην επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας πέραν του Ιανουαρίου.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των 28», δήλωσε ωστόσο χθες Γερμανός αξιωματούχος.

Ο άγνωστος παράγοντας Τραμπ

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, δεν υπάρχει αντίθετα «συναίνεση για τις κυρώσεις που συνδέονται με τη Συρία, και αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την αδυναμία ανίχνευσης των προθέσεων της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στη Μόσχα, αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής περιλαμβάνει ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), «την σφοδρή καταδίκη της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά του Χαλεπίου από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, και κυρίως τη Ρωσία», και ειδική αναφορά στο γεγονός ότι άμαχοι και νοσοκομεία γίνονται σκοπίμως στόχος επιθέσεων.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να αναφέρεται ωστόσο στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ομως τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

Οι 28 θα έχουν επίσης στο μυαλό τους τη Ρωσία όταν θα συζητούν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, την οποία η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει, έπειτα από την απόρριψή της με δημοψήφισμα.

Για να τηρήσει το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, χωρίς να μπλοκάρει την υιοθέτηση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζητεί «εγγυήσεις» και κυρίως να υπάρξει δέσμευση ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι το προοίμιο της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη.

«Εάν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για μία νίκη της Ρωσίας», προειδοποίησε άλλος διπλωμάτης.

Η Μέι απούσα από το δείπνο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό δείπνο εργασίας για να επιτρέψει στους ομολόγους της να συμφωνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ενωση θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι 27 θα πρέπει να συμφωνήσουν επί ενός κειμένου που θα ζητεί «την έναρξη το ταχύτερο δυνατόν διαπραγματεύσεων » με το Λονδίνο, όταν θα έχει γίνει η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου με την επίκληση από το Λονδίνο του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Στο κείμενο θα πρέπει να αναφέρεται ότι οι 27 «είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν» μόλις λάβουν τη γνωστοποίηση από την βρετανική κυβέρνηση, το οποίο θα γίνει, κατά δήλωσιν της Τερέζα Μέι, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

Το θέμα της συζήτησης είναι να τεθούν τα μέσα, οι διαδικασίες “σε θέση μάχης”, διευκρίνισε ευρωπαίος διπλωμάτης εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας δεν θα συζητηθεί η ουσία των μελλοντικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Ως προς την προσφυγική κρίση, οι 28 θα υπενθυμίσουν τη σημασία που έχει η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, του περασμένου Μαρτίου, η οποία επέτρεψε τον περιορισμό της προσφυγικής ροής προς τα ελληνικά νησιά.

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής προς τις ιταλικές ακτές θα ζητήσουν τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη αντίστοιχων συμφωνιών με αφρικανικές χώρες.