Σύνοδος Κορυφής: «Στα μαλακά» η Άγκυρα – Τι προβλέπει το προσχέδιο για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Σύνοδος Κορυφής: «Στα μαλακά» η Άγκυρα – Τι προβλέπει το προσχέδιο για τις κυρώσεις στην Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, Είναι η πρώτη Σύνοδος με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει πρόταση-συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Mario Salerno Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει αποκαλύπτει το Politico.

Το έγγραφο καλεί το Συμβούλιο να ετοιμάσει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων για τις ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας. Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο παρέτεινε για έναν ακόμα χρόνο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά δύο αξιωματούχων.

«Οι μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται ακόμα, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ της Κύπρου» σημειώνεται στο προσχέδιο.

Επιπλέον, το έγγραφο ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής. Καλεί το Συμβούλιο να επεκτείνει το εύρος της απόφασης αν χρειαστεί. Σύμφωνα με ανώτατο διπλωμάτη της Ε.Ε., μια πιθανή επιλογή είναι τα τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητες να μην έχουν πρόσβαση στα λιμάνια και τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Το κείμενο επισημαίνει επίσης την αποχώρηση του Oruc Reis, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχει εμπιστοσύνη ότι αυτό θα έχει διάρκεια ώστε να επιτρέψει την επανεκκίνηση των άμεσων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Το έγγραφο, το οποίο συζητήθηκε από πρεσβευτές της Ε.Ε. την Τετάρτη μπορεί να υποστεί αλλαγές, σύμφωνα με διπλωμάτη της Ε.Ε.

Αλλά η πρόθεση πίσω από το αίτημα για την προετοιμασία νέας λίστας κυρώσεων είναι να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστούν άλλες εναλλακτικές, σημείωσε τρίτος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος για να κερδηθεί κάποιος χρόνος, να δοθεί περισσότερο περιθώριο στη διπλωματία».

Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι η «πρόταση για μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, αν η Τουρκία θελήσει να προωθήσει μια αυθεντική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη».

«Η Ε.Ε. προτίθεται ακόμα να συνεχίσει να προσφέρει οικονομική βοήθεια για τη στήριξη της φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία» επισημαίνεται στο έγγραφο.