Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ: Στο επίκεντρο Brexit και μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ: Στο επίκεντρο Brexit και μεταναστευτικό

Στόχος να υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός στο θέμα του μεταναστευτικού που διχάζει την Ε.Ε., αλλά και να εξεταστεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Με στόχο να υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός στο θέμα του μεταναστευτικού που διχάζει την Ε.Ε., αλλά και να εξεταστεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, διεξάγεται σήμερα και αύριο η άτυπη σύνοδος κορυφής στην Αυστρία. Επίσημες αποφάσεις δεν αναμένονται, ωστόσο ειδικά στο μεταναστευτικό οι εντάσεις μεταξύ των κρατών-μελών σοβούν, ειδικά λόγω της πολιτικής Σαλβίνι στην Ιταλία, της στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν, αλλά και της αυστριακής κυβέρνησης στο θέμα.

Στην επιστολή του προς τους 28 πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που θα μετάσχουν στη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη».

Ο Ντόναλντ Τουσκ αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Σοβαρό ζήτημα είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, καθώς σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρησή του παραμένουν αδιέξοδες.

Ταυτόχρονα, η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες, τα οποία επί της ουσίας θα είναι hot spot στη θάλασσα, δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν Ιταλία και Αυστρία.

Ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί, και στο δείπνο θα τεθεί και η περαιτέρω συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής Ε.Ε. και Λίγκας των Αραβικών Χωρών στις αρχές του 2019.

Η ασφάλεια

Το επόμενο ζήτημα θα είναι η ασφάλεια.

Θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Το Brexit

Το τρίτο θέμα της συνόδου είναι τo Brexit, το οποίο θα συζητηθεί στο γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών, χωρίς την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Αντικείμενο θα είναι η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου ειδικά για το θέμα στις 15 Νοεμβρίου.

«Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» προειδοποιεί ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του.

Εκτός από το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, οι «27» θα πρέπει να να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση» σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας 

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 17:00 (τοπική ώρα) θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), και στις 19:30 στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε με θέμα το μεταναστευτικό.

Αύριο Πέμπτη, 09:30 – 13:00 (τοπική ώρα), θα πάρει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας της άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια, και στις 13:00 – 15:00 στο γεύμα εργασίας με θέμα το Brexit.

Σήμερα, πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κατάρ και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στις 10:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και οι δυο συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε ακόμη: Στη Σύνοδο του ΕΛΚ, στο Σάλτσμπουργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ